Beauceron (boseron) neboli beaucký ovčák je staré francouzské plemeno. V této zemi je pro své výjimečné vlastnosti chován jako pracovní pes, mimo jiné ho policie využívá k vyhledávání drog. Je výborný ve službách i pro canisterapii (léčba psem).

Vzácností této rasy je tzv. sloní paměť a schopnost vnitřního cítění, kdy dokáže správně reagovat beze slov a pokynů. Boseroni také skvěle přebírají povahu svého pána. Další zvláštností je, že mají jako jediní psi na světě na zadních nohách šest prstů.

Fenka Desiréz Hodslavic, která má nejvyšší třídu chovnosti a řadu vyznamných ocenění,  tak zachraňuje třetí generaci tohoto francouzského plemena v chovné stanici Warrior Soul. Všechna štěňata pravděpodobně skončí v různých koutech světa, zájem je o ně i v Mexiku a Izraeli. Další raritou je to, že šest z nich jsou harlekýni (strakatí) a ostatní mají netypické pálení.

„Dezírka rodila celý víkend. Když kolem půlnoci přišlo na svět desáté štěně, myslela jsem, že máme odrozeno. Po osmé hodině ráno ale Dezírka rodila znovu. Veterinář v ní našel dokonce dvanácté štěně, které už nevytlačila, a také to byla holka. Bohužel už bylo mrtvé,“ popisuje Blesku chovatelka Věra Žižková (49).

S fenou jela až do Holandska, aby zabřezla s tím správným psem. „A teď tady mám fotbalovou holčičí jedenáctku,“ povídá s úsměvem Žižková.

Nerada ale vzpomíná na kruté chvíle při bleskové povodni v roce 2009, kdy voda zatopila celý kotec a pak jej odnesl proud. Přesto se její milované fence podařilo ze smrtící pasti uniknout. Dnes Desiré proslavila vesnici po celém světě, protože takový kousek dosud není nikde zaznamenán.

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak se roztomilé psí holky váží Ivana Žáková

Fotogalerie
12 fotografií