Chov majestátních hlídačů stád není v Čechách příliš rozšířen. Doposud se u nás podařilo odchovat čtrnáct štěňat z jednoho vrhu. „O štěňata je zájem hlavně v zahraničí. Brzo vyrazí do celého světa. Zamíří do USA, Belgie, Holandska, Ruska, Mexika a jeden dokonce do Indie,“ pochlubil se chovatel Jaroslav Erben.

O psy je velký zájem, neboť chovatelská stanice vlastní několik titulů světových šampionů. Jejich odchovanci se v mnoha případech vracejí i zpět do Španělska.

Nechtěný mazlíček Puggy má nejdelší jazyk na světě!

Nechtěný mazlíček Puggy má nejdelší jazyk na světě!

Drobný desetiletý pekingský palácový pejsek Puggy má nejdelší jazyk na světě. Měří neuvěřitelných 11,5 cm a je dlouhý skoro jako jeho tělo. Příběh…celý článek

Měli je už římští legionáři

Mastin ve Španělsku hlídal stáda ovcí před vlky, šelmami i zloději. Při průchodu vesnicemi se však mastini dostávali do kontaktu s lidmi a nesměli být agresivní. Má proto velmi dobrý vztah k lidem. Nejraději pobývá v blízkosti své rodiny, kterou z povzdálí pozoruje a hlídá.

Je to pes pohodář. Svěřený prostor však dokáže s rozhodností velmi dobře ohlídat. Dosahuje velikosti nad sedmasedmdesát centimetrů a váhy u psů často přes devadesát kilogramů. Jeho předci se rekrutují z psů římských legionářů a fénických obchodníků.

Fotogalerie
5 fotografií