1. Lov na plavanou:  Chytá se většinou s delším prutem (2,7 – 3,5 m) osedlaným menším smekacím navijákem. Součástí rybolovné sestavy je splávek, který je navlečený na vlasci nad vyvažovací zátěží a háčkem s nástrahou. Splávek má za úkol držet nástrahu v určité hloubce a současně rybáři pomáhá odhalit zájem ryb o potravu na háčku. Záběr se pozná podle toho, že se splávek ponoří pod vodu, nebo se na hladině položí či rozjede. Na plavanou se dají ulovit všechny druhy ryb žijící v našich vodách, a to v rozmezí od malé ouklejky po stokilového sumce. Záleží jen na tom, co je nastražené na háčku a jak dimenzované náčiní použijete.

2. Chytání na položenou: Při lovu na položenou (na těžko) většinou využijete i kratší pruty a větší navijáky. Kromě toho musíte mít dostatečnou zátěž, která umožní delší náhozy a hlavně udrží nástrahu na předem zvoleném místě. Při chytání „na těžko“ leží nástraha na dně, nebo se vznáší těsně nad ním. Ukazatelem rybího záběru není splávek na hladině, nýbrž identifikátor záběru, které je zavěšený na napnutém vlasci. Indikátor (tzv. čihátko) však nemusí být nezbytností, záběry ryb může odhalit třeba jen ohebná špička prutu – této odnoži „položené“ se říká – feederování. Při lovu „na těžko“ lze lovit a ulovit většinu našich ryb s výjimkou druhů žijících pod hladinou.

Lov línů Ruda zbožňuje.
Autor: www.chytej.cz

3. Lov přívlačí: Je aktivním způsobem rybolovu sloužící výhradně k chytání vodních dravců. Spočívá v nahazování a přitahování umělé nástrahy či mrtvé rybky. Nástraha musí napodobovat pohybem zraněnou nebo prchající rybičku, popřípadě dalšího vodního živočicha sloužícího za potravu dravé rybě. Při tomto způsobu lovu se uplatní hlavně kratší pruty (do 3 m) se smekacími navijáky a hlavně zásoba různorodých nástrah (třpytek, woblerů, twisterů, aj.)

4. Muškaření: Patří bezesporu k nejsportovnějším způsobům rybolovu. Alfou i omegou této techniky je pružný prut s jednoduchým bubínkovým navijákem, na kterém je navinutá muškařská šňůra. Na konci šňůry je návazec s umělou muškou. Muška je nahazována do vody „švihavým“ pohybem prutu. Muškaření je určeno hlavně na chytání pstruhů a lipanů, ale lze je využít i k lovu většiny hmyzožravých druhů ryb.

Na každou rybolovnou techniku je potřeba úplně jiného náčiní, potřeb a nástrah. To stejné platí i pro jednotlivé druhy ryb – na okouna budete potřebovat podstatně jemnější vybavení než třeba na velké sumce.

Existuje sice i „univerzálnější“ vybavení, ale při jeho využití pro různé techniky nemusí nutně přinést uspokojivé výsledky. Je to podobné, jako byste měli jedny boty do všech podmínek – na sport, do společnosti, na léto i na zimu. Rybář – začátečník, by si měl nechat poradit ve specializované prodejně nebo třeba sledovat dění a recenze zboží na internetu.

Plavaná, neboli lov se splávkem, je nejčastější technika začátečníků.
Autor: www.chytej.cz

Pokud nebudete moc nároční, tak slušný prut na jakoukoliv techniku seženete už za cenu kolem 1000-1500 Kč. Za čtyři tisíce dostanete velmi kvalitní vybavení. Přibližně za stejnou cenovou položkou seženete i navijáky. Běžné vlasce pak stojí do 100 korun (za zhruba 150 metrů). Celkově se dá solidní základní výbava pořídit do 3500 Kč. Připravte si však ještě pár stovek na další pomůcky a drobnosti (např. podběrák, rybářský oděv, háčky, nástrahy, krmení, apod). Útěchou vám může být, že největší investice vždy bývá jen na začátku rybaření, ale zakoupené nářadí poslouží delší čas.

Pamatujte! Ani ten nejdražší a nejlepší rybářský „cajk“ za vás ryby nenachytá. To musíte udělat vy sami! Postupem času a získanými praktickými zkušenostmi se můžete dostat do stádia, kdy začnete tahat z vody jednu rybu za druhou. Účelem sportovního rybolovu však není chytit co nejvíce velkých ryb! Rybařina je hlavně koníček a každý koníček by měl být o radosti, pohodě a relaxu. Rybu na háčku berte jako jakýsi bonus navíc k pobytu v přírodě.

Ty tam jsou časy, kdy rybáři chodili k vodě jen pro „lacinou rybinu“, kterou zásobovali rodinu a přízeň. Dnešním moderním trendem je hnutí „chyť a pusť“, kdy lovci chodí k vodě hlavně pro zážitky, úlovky si jen vyfotografují a nepoškozené vracejí zpět do vody. Puštěné ryby jsou budoucností revíru a existuje pravděpodobnost, že se s nimi rybáři ještě setkají v budoucnu.

Diskuze pro začátečníky v rybaření: http://www.chytej.cz/diskuze/zaciname/

Více než 1000 článků o nejrůznějších rybolovných technikách: http://www.chytej.cz/clanky/kategorie/

http://tomi-fishing.cz/

POZOR!

Pokud chcete popřát Rudovi Hrušínskému k jeho dnešnímu svátku, nebo se dozvědět více informací o rybaření, navštivte FB Jak na ryby https://www.facebook.com/jaknaryby, staňte se fanouškem a zapojte se do diskuze!