Lov na plavanou, neboli plavačka, je natolik univerzální technikou, že ji mohou provozovat jak začátečníci, tak i pokročilí rybáři. Kromě toho nachází uplatnění v rozličných přírodních podmínkách - ve stojatých i tekoucích vodách, v nepatrných revírech i rozlehlých přehradách.

Jak už název rybolovné techniky napovídá, sestava se skládá ze splávku, pak zátěže, s jejíž pomocí se vyvažuje splávek a nakonec i háčku s nástrahou. Hlavní funkcí splávku je odhalit rybí záběr. Po nahození sestavy do vody zůstane nad hladinu vyčnívat horní část splávku, zatímco háček s nástrahou klesá ke dnu. V případě, že ryba objeví nástrahu a začne ji ochutnávat, její zájem o potravu se přes vlasec přenáší na splávek. Jeho vyčnívající část se začne kymácet a přitápět. Pokynem k záseku (ke švihnutí prutu vzad) bývá obvykle rozjetí splávku po hladině, popř. jeho položení do vodorovné polohy nebo naopak jeho úplné ponoření pod vodu. Tato trojice úkazů znamená, že ryba spolehlivě drží nástrahu s háčkem v ústech.

Líny chytá na plavanou Rudolf velmi rád.
Autor: www.chytej.cz

Splávky mají různou velikost, objem, tvar a „výtlak“. Každý typ se hodí do konkrétních podmínek. Například štíhlé ostny jsou určené do klidných stojatých vod, kapkovité splávky do proudných toků, do silných proudů splávky typu „lízátko“ a velké baňaté splávky jsou určené k lovu dravých ryb.

Plavaná má spoustu variant a dá se při ní použít celá škála rozličných prutů i dalších pomocných potřeb.

Portrét lína s prutem na plavanou.
Autor: www.chytej.cz

Chytání na bič – je prapůvodní formou lovu ryb na prut. Bič nemá žádný naviják a je také bez vodících oček pro vlasec. Vlasec je připevněn na špičce biče. Nesmí být nikdy delší než samotný prut, protože jinak by se sestava nedala nahodit do vody. Sestava (splávek, zátěž a háček s nástrahou) se do vody nahazuje nejčastěji zhoupnutím. Běžné biče se vyrábí ze sklolaminátu a jsou v délkách od 2,5 – 6 metrů. Závodnické biče mohou být dlouhé až 11 metrů a kvůli maximálnímu odlehčení jsou vyrobeny z karbonových kompozitů. Bič je původně určený k lovu drobnějších druhů ryb, ale s moderními modely se dají ulovit i několikakilogramoví cejni či kapři. Vzhledem k absenci navijáku se zdolávané větší rybě nedá povolit moc vlasce. Úspěšné vylovení většího kusu závisí na délce a pružnosti prutu, a hlavně na šikovnosti rybáře.

Pohled na splávek před záběrem patří k těm nejhezčím.
Autor: www.chytej.cz

„Obyčejná plavačka“ – nejznámější a nejpoužívanější verze této rybolovné techniky. Prut vybereme podle konkrétních podmínek – chytáme-li na malé zarostlé vodě, tak postačí krátký proutek cca do 3 metrů, aby umožňoval pohodlnou manipulaci v příbřežním terénu. Naopak na rozlehlém revíru si můžeme dovolit do akce nasadit prut v délce až 5 m, se kterým sestavu nahodíme do větší vzdálenosti. Lze použít pruty dělené i teleskopické. Plavačkové pruty bývají osazeny menšími smekacími navijáky s dostatkem vlasce. Při lovu můžeme prut držet v ruce, nebo jej odkládáme do vidličky. Zdolávání úlovku je podstatně jednodušší než u biče, díky navijáku totiž můžeme rybě povolovat vlasec, a proto s tímto vybavením už snadno zdoláme i poměrně velké ryby.

Plavačkový matchový prut se splávkem a úlovkem.
Autor: www.chytej.cz
    

Chytání dravců – na plavanou má svá specifika. Především se chytá na tvrdší pruty, které jsou konstrukčně i materiálově přizpůsobené ke zdolávání silných a bojovných ryb. Dostatečně spolehlivé musí být i ostatní použité potřeby – robustnější naviják se zásobou pevného vlasce nebo splétané šňůry, ocelové lanko, objemnější splávek s vyšším výtlakem a větší kvalitní háček či trojháček. Nikde neplatí známé úsloví: „Řetěz je tak pevný, jak pevný je jeho nejslabší článek,“ jako při chytání velkých vodních predátorů. Podcenění spolehlivosti některé z těchto součástí určitě metrová štika nebo půlmetrákový sumec neodpustí! Pokud je vše správně vyladěné, zbývá jen nastražit živou či mrtvou rybku a nahodit ji do vody.

Svatý Petr nechť je nakloněn vašemu snažení!

Diskuze o plavané: http://www.chytej.cz/diskuze/plavana/

Fórum o plavané: http://www.chytej.cz/forum/kategorie/plavana/

Encyklopedie montáží: http://www.chytej.cz/uzly-a-montaze/

Články o plavané:  http://www.chytej.cz/clanky/kategorie/plavana/

Kde nakupovat: http://tomi-fishing.cz/