Andulka pochází z daleké Austrálie a do Evropy se poprvé podívala s anglickým přírodovědcem Johnem Couldem v roce 1840. Pro nenáročnou péči se tento krásný ptáček stal rychle miláčkem bohatých lidí. Chovatelé ji však začali úspěšně rozmnožovat a šlechtit do rozmanitých barev. Dnes už andulku, které se také říká papoušek vlnkovaný nebo australský vrabec, pořídíte v každém specializovaném obchodě. A nedáte za ni více, než 120 až 180 korun.

Než nového podnájemníka ubytujete…

Andulka sice nevyžaduje zvláštní péči, ale je to zvědavý průzkumník, který rád létá. Pořiďte jí proto v bytě klec nebo pokojovou voliéru nejméně o rozměrech 120 x 60 cm a vysokou 100 cm. Abyste mohli obdivovat její lezecké umění, pořiďte jí přírodní větev nejlépe z ovocného stromu. Tito papoušci rádi okusují kůru a  budou mít zároveň možnost brousit si drápky. Na zasovací podlahu klece dejte slabou vrstvu písku. Ptáci ho potřebují nejen z hygienických důvodů, ale pomáhá jim také rozmělnit a strávit zrní.

Spolu s klecí nezapomeňte také koupit napáječku, ze které bude nový podnájemník pít, a krmítko. Chovatelé doporučují kovové nádobky, zavěšené na mřížích. Mnoho andulek také miluje denní cákání ve vodě. Kupte jim proto vhodnou vaničku.

nabízí obchodů za ceny od Kč
Srovnat ceny na Zboží
nabízí obchodů za ceny od Kč
Srovnat ceny na Zboží

Kam umístit klec?

Ptáci potřebují čistý vzduch. Nedávejte proto klec do místnosti, kde se kouří. Neprospívají jim ani výpary z kuchyně. Pro zdraví andulek je důležité denní světlo, nedávejte však klec na přímé slunce. Aby se cítily bezpečně, nechte stát klec u zdi nebo nejlépe v rohu u okna.

Andulku pořizujte s rozvahou!

Až půjdete andulku koupit, nepospíchejte. U chovatele nebo ve specializovaném obchodě dávejte pozor, jak je o ptáky postaráno. Špinavé přístřešky jsou vždy varovným signálem! Kupujte také jenom takového papouška, který má na noze úředně předepsaný kroužek o svém původu.

Jednoho, nebo páreček?

Papoušci vlnkovaní jsou velmi družní. Ve své domovině létají po opuštění rodičů ve velkých hejnech. Později následuje silná vazba na partnera, která dvojici vydrží často celý život. Odsoudit andulku na doživotí k izolaci by tedy bylo bezcitné. Nejlépe uděláte, když nejprve koupíte jednu andulku a za 2 až tři týdny jí pořídíte „parťáka“. Nechtěných potomků se nemusíte bát. Bez budky ptáci nezahnízdí.

Autor: Grada

Jak a čím je krmit?

Na trhu je spousta osvědčeného speciálního krmiva, které z větší části tvoří travní semena. Radost andulkám uděláte i klasem prosa. Dávejte pozor na „dobroty“ (srdíčka, zvonky, tyčinky atd.), jsou energeticky velmi vydatné. Raději jim jako pamlsek nabídněte kousek ovoce. Určitě jim nedávejte sýry, smetanu, máslo, kapustu, syrové brambory, zelené fazole ani chemicky ošetřený salát!

Navazujeme přátelství

Většina majitelů chce mít své miláčky zcela ochočené. Jak na to? V prvních dnech nechte ptáčka "rozkoukat". Vlídné slovo a pamlsky dokáží nejvíce. Nejprve dávejte pochoutku rukou přes mříže, později přímo do klece. Například listu salátu nebo klasu prosa andulka neodolá a najde odvahu vzít si dobrotu přímo z vaší ruky.

Autor: Grada

Pamlsku, jakým je klas prosa, žádná andulka neodolá. Navíc je to pro ni výborné fitnes nářadí, na kterém si procvičuje hbitost.

Když jí budete laskominu postupně oddalovat, nakonec si sedne přímo na ruku a máte vyhráno. Zhruba po 14 dnech tréninku ji můžete pustit z klece, aby se proletěla po bytě. Této kratochvíle by si měla užívat minimálně 1 až 2 hodiny denně!

Andulky si chtějí hrát!

Tito papoušci jsou velmi hraví. V porovnání se životem v přírodě by mohli mít v kleci dlouhou chvíli. Nabídněte jim proto ke šplhání a okusování nejlépe olistněné větve a houpačky,  kruhy, zrcátka. Ve specializovaných prodejnách můžete také pořídit rovnou celé hřiště pro andulky. Do klece nepatří hračky z umělé hmoty. Mohou jim být nebezpečné. A RADA NA ZÁVĚR: Máte-li jen jednoho ptáčka, určitě mu nenabízejte figurku, nahrazující druhého kamaráda. Umíte si představit, jak andulku frustruje, když její „partner“ nereaguje na její signály?

Zdroj: Kurt Kolar - "Andulka živá, zvědavá, chytrá", GRADA