Učurává radostí, nebo strachem? Na to se ptá čtenářka Simona, které má doma pejska přes měsíc. "Dřív bydlel v kotci. Už od začátku však dělá jednu věc a postupně se to zhoršuje. Když za ním přijdu a normálně na něj promluvím stylem: ,Tak co, ty moje zlatíčko…´, začne učurávat. Dělá to, i když leží v kuchyni a já ho jdu pohladit. Bojí se? Nevím, co s tím,“ chce poradit čtenářka.

Pohlazení není pro submisivního psa gesto bezpečí!

Chlácholení může u příliš submisivního psa nastartovat pocit úzkosti.
Autor: nejPes 2011
„V základu to není strach jako takový, tak jak ho znáte z lidského světa, ale je to projev příliš submisivního chování s pocity úzkosti. Ve vašem případě ho spouští chlácholení. Lze to snadno srovnat změnou tónu v hlase a tím, že se během této komunikace vyhnete v klíčových chvílích přímému očnímu kontaktu,“ doporučuje psí psycholog.

„ Jít si pohladit psa není pro submisivní jedince zrovna gesto bezpečí, naopak cítí se být ohrožený, tudíž v tomto momentě jde skutečně o strach. Nadřazený jedinec totiž za podřízeným nedolézá, ale nechá si podřízené přijít k sobě. Pokud si ve vlčí smečce alfa jedinec začne všímat omega jedince – posledního ve smečce, obvykle je to provokace nebo mu hodlá něco provést, většinou nějakou škodolibost z pozice svého postavení."

Nepodlézejte svému podřízenému!

Podlézání autority psovi rozhodně nedělá dobře.
Autor: nejPes 2011
Jestliže je pes deprivant, nebo ho vychovávali více psi než lidé (což je skoro totéž), pak uvažuje v tomto modu a podlézání autority mu rozhodně nedělá dobře. Pokud mu něco chcete, nechte ho přijít k sobě, klidně přes přivolání, ale vy za ním nechoďte,“ dodává Desenský.

Vžijte se do role sekretářky

„Pro lepší pochopení uvedu příklad. Zkuste se vžít do role sekretářky v nové práci, když za ní bude chodit ředitel a bude jí podlézat. Pak se vžijte do role, kde se k nové sekretářce bude ředitel chovat standardně, občas si ji zavolá a bude jí jen rozdávat snadné úkoly, přičemž k ní může být také milý, ale ne vlezlý. Třeba tak pochopíte, jak je vašemu psovi, když se hierarchie postaví na vašem modelu,“ radí na závěr Rudolf Desenský.


Na dotazy čtenářů odpovídá Rudolf Desenský, 42 let

  • 516659:gallery:true:trueJe český kynolog, etolog, psycholog psů a odborník na problémové psy.
  • Díky soužití se zvířaty vytvořil novou metodu výchovy psů založenou na zvířecí komunikaci. Spočívá v odpozorování zvířecího chování (psího a vlčího) a jeho následnou aplikaci při výchově či převýchově psa.
  • Je autor tří knížek o psech: Jak poznat psí duši, PSI – Poradna Souvislosti Informace, Pes přítel člověka
  • Jeho oficiální stránky jsou www.psycholog-psu.com