Péče o pejsky

Při pravidelné starostlivosti o jejich kožíšek mějte na mysli druh, délku srsti, stáří i zdravotní stav zvířete (například hárání), roční období a prostředí, ve kterém se pejsek pohybuje. Dlouhá srst vyžaduje každodenní vyčesávání psím hřebenem nebo kartáčem, minimálně však 3 až 4x týdně.

979065:gallery:true:trueKrátkou srst stačí pročesat jen 2x týdně, vždy však záleží na jejím stavu (například při pobytu v přírodě). Pečlivě také srst i kůži prohlédněte, především po procházce v lese nebo parku, jestli si mazlík nepřinesl překvapení v podobě klíšťat, blech a dalších parazitů.

Jak často zvíře koupat?

Záleží na tom, zda se pejsek pohybuje denně venku, a to i za špatného počasí. Mnohdy stačí jen opláchnout tlapky nebo tělo vlažnou vodou, protože častým důkladným mytím se šamponem se také smyje mazová vrstva z kůže a srsti, která tvoří přirozenou ochrannou bariéru zvířete.

Četnost mytí závisí opět na výše uvedených faktorech, doporučuje se jednou měsíčně. Před koupelí důkladně vyčesejte srst a zbavte ji starých chlupů, namočte vlažnou vodou a jemně do ní vetřete zředěný šampon. Důkladně vmasírujte, nechte několik minut působit a pak opláchněte. Oči a uši opatrně vytřete, hlavu raději umyjte vlhkým hadříkem. Nakonec psa osušte.

Kočky jsou čistotné, o svůj kožíšek pečují i většinu dne. Koupejte ji jenom v případě, že je opravdu hodně špinavá
Autor: profimedia.cz
Kočičí očista

Micky jsou mnohem čistotnější než psi a mají-li krátkou srst, dokážou se o ni postarat samy − čištění kožíšku tato zvířata věnují i většinu dne. V případě dlouhosrstých (například perské) jim však musíte pomoci speciálním kovovým hřebenem nebo štětinovým kartáčem, jinak by se z ní mohl vytvořit slepený krunýř a pod ním na pokožce nepříjemné záněty.

Je třeba kočky také koupat?

Někteří chovatelé to nedělají, kočky v čistém prostředí domova si čistí srst samy. Je-li však zvíře nepohyblivé nebo hodně špinavé, raději ho umyjte 2 až 4x ročně. Je lepší na to zvykat zvířátko už odmala. Malá koťata ale nekoupejte, mohla by prochladnout a dostat zápal plic. Postup mytí je stejný jako u pejsků, použijte jen kočičí kosmetiku.

Šikovní pomocníci

979042:gallery:true:trueBezbolestnou dezinfekci drobných ran, oděrek, štípnutí hmyzem, ale i repelent představuje přírodní 100% čistý Australian Body Care Tea Tree olej. Proti blechám stačí vetřít pár kapek do kožíšku, kočce smíchejte olej třeba s šamponem (10 ml, 140 Kč, lékárny).

979044:gallery:true:trueAntiparazitální přípravek Beaphar Spot On ochrání dospělé psy i štěňata od 6 týdnů. Obsahuje výtažky ze stromu Azadirachta Indica, které zabraňují parazitům v růstu, rozmnožování i chuti k jídlu (sprej 400 ml, 229 Kč, rogz.cz).

979062:gallery:true:trueČím umýt pejska chovaného v bytě? Zkuste krémový šampon Indole Breeds – dog Shampoo s balzámem (250 ml, 84 Kč, na tommiland.cz).

979063:gallery:true:trueVykusuje si váš mazlík srst? Možná je to příznak plísňové choroby. Jak se bránit? Především důkladným čištěním pelíšků, podle druhu plísně vám veterinář doporučí vhodná antimykotika. Nebo si kupte „chytrou houbu“ Ecosin (550 Kč, lékárny), která působí na všechny druhy plísní. Více se dozvíte na webu: chytrahouba.cz.

Fotogalerie
1 fotografie