Veterinář Zbyněk Lonský, který nám prakticky ukázal, jak na to, říká, že špinavé zuby vedou k hromadění zubního kamene a mnoha zánětům dásní, závěsného aparátu zubu i měkkých tkání v dutině ústní.

Proto je třeba psovi čistit zuby měkkým kartáčkem, který odpovídá velikosti tlamy, a speciální zubní pastou s enzymy, kterou netřeba vyplachovat. A stejné pravidlo jako u lidí – čistit si zuby zpravidla v určitou hodinu a na jednom místě, platí také pro naše čtyřnohé miláčky. Jen u psů je vhodné spojit čištění zubů s odměnou nebo jiným příjemným zážitkem, například procházkou.

Zvykejte pejska krok za krokem

Ideální situace? Se zubní hygienou začněte už u štěněte, tedy od cca tří měsíců věku, aby si zvyklo na manipulaci v tlamě. Postupné přivykání na čištění kartáčkem rozdělte do čtyř kroků, každý musí trvat několik minut a opakujte ho pět dní po sobě, než přejdete k dalšímu kroku.

Jak na to

Nejprve psa zvykejte na chuť zubní pasty a prst v tlamě
Autor: Pedigree
1. Nejprve psa zvykejte na chuť zubní pasty a prst v tlamě. Umyjte si ruce a naneste trochu zubní pasty na ukazováček. Dovolte psovi, aby slízal pastu z vašeho prstu. Toto několikrát opakujte. Pak znovu naneste na ukazováček zubní pastu a prstem klouzejte po vnějším povrchu zubů a dásní.

Nyní sáhněte po zubním kartáčku, který navlhčete a naneste na něj pastu
Autor: Pedigree
2. Nyní sáhněte po zubním kartáčku, který navlhčete a naneste na něj pastu. Nechte psa slíznout pastu ze štětin kartáčku. Potom jemně uchopte tlamu kolem čenichu tak, abyste zabránili psovi žvýkat, a začněte opatrně čistit kartáčkem jen špičáky. Zubní kartáček držte šikmo k linii dásně – pohybujte kartáčkem od okraje dásně ke špičce zubu.

Po vyčištění špičáků pokračujte krouživými pohyby k zadním zubům
Autor: Pedigree
3. Po vyčištění špičáků pokračujte krouživými pohyby k zadním zubům. Postupujte dál, jen pokud je pes spokojený. Provádějte čištění na obou stranách tlamy.

Podržte tlamu zavřenou kolem čenichu a opatrně zvedněte horní pysk
Autor: Pedigree
4. Navažte na krok č. 3. Podržte tlamu zavřenou kolem čenichu a opatrně zvedněte horní pysk palcem a ukazováčkem tak, že odhalíte přední zuby – řezáky, které jsou nejcitlivější částí tlamy. Jemně čistěte přední zuby pohybem od dásně ke špičce zubu. Postupně prodlužujte čas čištění zubů.

Co dělat, když pejsek kartáček nesnáší:

Řešením je „prstový kartáček“ – gumový návlek na prst s výstupky.
Autor: Pedigree
Co dělat, když zrovna váš pes nesnáší klasický kartáček? Řešením je „prstový kartáček“ – gumový návlek na prst s výstupky. Další pomoc nabízí dentální pamlsky (například Denta Stix pro psy, nebo Dentabits pro kočky a jiné).

Odborná spolupráce: MVDr. Zbyněk Lonský