Po autonehodě prý jedna z jejích koček ochrnula na zadní nohy a od té doby rodila podobně postižená koťátka, která připomínala hadrové panenky neboli anglicky ragdoll. A jako s panenkou se s ní můžete i mazlit, nechá si skoro všechno líbit... „Nesmyslné historce už dávno nikdo nevěří, ale jméno kočkám zůstalo,“ říká chovatelka Karin Filipčuková z Prahy.

Mazlivé krasavice

„Učarovaly mi na první pohled,“ přiznává Karin. „Už tím, že mají modré oči a nádherně vybarvený lesklý kožíšek.“ A to ještě tehdy netušila, že její první ragdollka Beruška, kterou si před čtyřmi roky přivezla domů, výrazně zaboduje na výstavách a dotáhne to až k titulu Grand Inter Champion. Právě díky ní si založila chovatelskou stanici. Šampionka je sice už v kočičím důchodu, ale i současné Karininy čtyři kočky mají báječnou „ragdollskou“ povahu.

Dobré společnice

„Jsou to pohodářky,“ pochvaluje si chovatelka. „A když výjimečně nemají dobrou náladu, zalezou, prospí se a jsou zase ve formě.“ Nejsou vybíravé a  poradí si s nimi i naprostý začátečník. Pokud nelínají, stačí je jednou týdně pročesat, což si bez protestů nechají líbit. Nejsou nijak vybíravé, pochutnají si na kvalitních granulích i na kočičích konzervách.

S chovem těchto modrookých krásek si poradí i naprostý začátečník
Autor: Karin Filipčuková

Zatoužili jste po ragdollech?

◆ Mají vynikající povahu,ale hodně záleží i na výchově v prvních třech měsících života ◆ Cena kočky „na mazlíka“ se pohybuje mezi 5 –15 000 Kč, chovné kočky stoji přibližně  15 – 20 000 Kč ◆ Ragdolly příliš nestůňou ani netrpí genetickými nemocemi. Pokud však chcete zjistit, zda vaše kočka nepodědila nějaký zdravotní problém, můžete ji nechat otestovat srdíčko i ledviny. ◆ Dožívají se až 17 let.

Fotogalerie
4 fotografie