Psouni prérioví jsou hlodavci, se kterými si užijete spoustu legrace. Navíc jsou inteligentní a umí se zabavit i sami. To ostatně potvrzují i Lenka s Tomem, kteří si je před nedávnem pořídili v prodejně Pet Center a poradí vám, co mají psouni nejraději:

Gedžitka je showwomen

Lenka: "Gedžitka je 2-letá, neuvěřitelně mazlivá slečna psouna prériového. Psouna jsem chtěla vždycky, ale až Gedžitka byla moje krevní skupina. Ještě s bráchou Morrisem bydlela v ubikaci v Pet Center v Horních Počernicích. Když jsem přišla s nápadem pořídit si psouna, přidal se kolega z práce a vzal si brášku," vypráví o svém mazlíčkovi.

Lenka venčí svého psouna Gedžitku před prodejnou Pet Center.
Autor: Pet Center

"Život s ní je hrozná legrace, občas mám pocit, že se předvádí schválně. Přesto, že není příliš učenlivá, chytrá je až příliš.  Chodí spát ke mně do postele a jí ze společné misky s mými psy," popisuje chování Lenka.

Gedžitka se ráda mazlí a nejoblíbenějším příležitostným pamlskem, pro který je opravdu ochotná udělat cokoliv, jsou psí

Lenka se svou Gedžitkou.
Autor: Pet Center

 

granule. Nesmí se to ale přehánět, protože to není standardní strava. "Bálů, můj pes, ji

má moc rád. Každý den ji olizuje a Gedžitka pak často mívá zajímavý účes. Jako každý psoun je citlivější na zvuk, takže ranní roztahování závěsů vždy komentuje," směje se Lenka.

Morris všude, kam se podívám

Tom: "Morris je živel, miluje pohyb a průzkum okolí. Je to velice kontaktní zvířátko – každý den se dožaduje mé pozornosti a drbání, často se přijde pomazlit třeba až do náručí.

Páníček Tom a jeho psoun Morris
Autor: Pet Center

Morris obývá celkem rozměrnou klec, kterou má na podstavci, takže odtud může pohodlně pozorovat vše, co se děje v bytě. "Pouštíme ho jak nejčastěji je to možné. Volný pohyb však nese jedno úskalí – nemůžeme ho nechat bez dozoru. Jinak by natropil spoustu škod (vysypaný odpadkový koš, okousaná zeď, apod.) Někdy se po bytě honí s dvěma kočkami, které také máme, a to je velká legrace," vypráví Tom.

"Přinesl jsem si ho na Valentýna. Přítelkyně z něho nebyla zprvu nadšená, přesto je to ona, kdo mu připravuje salátové mísy." Má rád ledový salát, salátovou okurku, brokolici nebo kedlubnu – s těmi ale opatrně, psouna

Gedžitka se přátelí i se psy, ráda jim ovšem také ujídá z misky
Autor: Pet Center
by brukvovité plodiny mohly takzvaně ucpat.

Nejoblíbenější pochoutka jsou ale pro Morrise kočičí granule, na které s oblibou chodí. "Musíme je před ním schovávat, protože by mohl ztloustnout. Tloušťka způsobuje u psounů zdravotní problémy. U mého psouna je zvláštní, že vůbec nechce pít z pítka nebo misky. Tekutiny doplňuje ze zeleniny. Může to být tím, že v jejich přirozeném prostředí moc volně dostupné vody nepotkají. Psouni pochází ze stepí Severní Ameriky."

Když se bojí, hodí placáka

Tom: "Když se psoun lekne, je schopen zalézt do tak malé škvíry, až si říkáte, že není fyzicky možné, aby se tam vešel. Dokáže své tělo změnit v placičku nebo ho protáhnout do nečekané délky, aby se dokázal protáhnout všude, kde to jde."

Lenka: Gedžitka se teď zase učí chodit na kšírkách a ohromně jí to baví. Když se ale něčeho lekne, připlácne se taky na zem."

Gurmáni jsou na měkké

Video
Video se připravuje ...

Psouni jsou velmi roztomilá zvířátka! Pet Center

Lenka: "Psoun je hlodavec a jako takový musí mít dostatek sena, kvůli své neustálé potřebě něco hlodat. Potřebuje si taky brousit zuby, takže by měl mít k dispozici větve nebo minerální kámen. Když to nemá, vyhledává měkké věci jako kabely, koberce, podložkya během chvíle je okouše. Musí se tedy neustále hlídat, neboť by mohl okousat něco nebezpečného. Gedžitka je klidnější, tu hlídám spíše u koberce."

Tom: Morris už si u nás stačil ochutnat pár kabelů, boty, tašku a roztrhal několik pytlů, nejen s kočkolitem. Každá chvíle nepozornosti rovná se malá pohroma."

Zubaře nepotřebuje

Tom: "Zajímavostí u psouna je, že pokud přijdou o přední zuby, přibližně do 14 dnů jim dorostou nové. Je ale potřeba to hlídat, jelikož psouni mohou trpět také paradentózou, jako lidé. Morris už o zuby jednou přišel – vůbec netušíme jak - ale dorostly mu."

Autor: Pet Center

Tady hlídá psoun

Tom: "S trochou nadsázky mohu říct, že není spolehlivější hlídač než psoun. Pečlivě si chrání své území a svou rodinu. Pokud si domů pozvete návštěvu, nezapomeňte ji vyzbrojit ochrannými pomůckami, pokud se ho bude chtít dotýkat. V nestřeženém okamžiku může psoun nepříjemně poranit ostrými zuby nebo drápy."

Lenka: "Holčičky nejsou tolik teritoriální. Moje Gedžitka má spousty kamarádů a nevadí jí ani náš zakrslý králík."

Veškeré informace naleznete na www.petcenter.cz

Fotogalerie
7 fotografií