Říkala to už liška Malému princi v románu Antoine de Saint-Exupéryho: Jsi odpovědný za to, co jsi k sobě připoutal. Věděla, o čem mluví. Váš nový člen domácnosti totiž nepřinese jenom radost, ale také starosti. A nepočítejte s tím, že by děti dokázaly tyto starosti plně převzít, to ještě neumí. Takže péče především o větší zvířátko nakonec zůstane na vás.

Připravili jsme pro vás průvodce živými dárky podle náročnosti toho, co po vás budou vyžadovat. Určitě si tedy vyberete podle svých možností a času, který jim budete moci věnovat:

Štěňátko: Pozor, v útulku končí nejčastěji

Pes je opravdovým přítelem člověka. Je společenský, věrný, rozumí tomu, co po něm chcete. Umí vyjádřit svou radost i starost o vás. Skvělý společník, který se stane opravdovým členem rodiny - pokud na něj budete mít dostatek času i trpělivosti.

Ahoj, já jsem štěně z popelnice. Roztomilá fenka skončila mezi odpadky, teď už je jí ale v útulku dobře…
Autor: Blesk - Jitka Žigová
S čím musíte počítat: Pes se dožívá v průměru 15 let. Tak dlouho za něj budete mít odpovědnost. Bude potřebovat nejméně 2x denně venčit. Musíte ho pravidelně krmit. Počítejte proto v rozpočtu s částkou 800 – 2 000 korun měsíčně podle velikosti psa. Připočtěte také náklady na veterináře (pravidelné očkování, odčervování atd.) Budete s ním muset komunikovat, aby se necítil odstrčený.

Pokud nemáte dobré známé, omezí vás i při výběru dovolené. Budete ho muset brát sebou. To všechno jsou také důvody, proč právě pejsci končí nejvíc v útulcích, které vždy pár dní po svátcích praskají ve švech. Takže pokud se na tyto starosti necítíte, čtěte raději dál…

Koťátko: Stane se z něj osobnost, ale…

Koček je v českých domácnostech stejně, jako pejsků, tedy asi milion. I ony jsou skvělými společnicemi. Jejich chovatelé tvrdí, že na rozdíl od psů jsou ovšem kočky osobnostmi, které svou přízeň člověku nevnucují. Pokud si je pořídíte, máte také o starost méně: nemusíte je chodit venčit, stačí jim vlastní mísa jako záchod, jsou velmi čistotné.

691989:gallery:true:trueS čím musíte počítat: I kočky se dožívají až 15 let. Po tu dobu jim pravidelně budete muset uklízet mísu, krmit je, chodit k veterináři. Pokud máte kocoura, je dobré ho vykastrovat – jeho pižmo by nemuselo každému vonět. Také kočky rády komunikují, potřebují vaši přítomnost. Pokud víte, že na ně nebudete mít dostatek času, volte raději méně náročný živý dárek.

Křeček, morče, potkan, králík: Dobrá volba, pozor na kabely

691991:gallery:true:trueTihle malí společníci by mohli být dobrou volbou. Žijí kratší dobu, vyžadují mnohem méně péče, s dětmi jsou kamarádi. Péči o ně vaše ratolesti z valné části zvládnou, budete povětšinou jen dohlížet, zda je všechno v pořádku. Právě tato zvířátka jsou považována za „startovní“. Děti se naučí mít za ně zodpovědnost. Teprve až tohle zvládnou, byste jim měli pořídit pejska nebo kočičku.

S čím musíte počítat: I tato zvířátka se potřebují alespoň na hodinu denně, ale raději více, ze svého domečku proběhnout po bytě. Musíte je ale bedlivě hlídat. Rády všechno okusují, zvláště králíci milují obaly elektrických kabelů a co teprve, když se vám křeček prokouše do gauče! Budete mít o zábavu postaráno…

Křeček: Nenáročný domácí mazlíček

Křeček: Nenáročný domácí mazlíček

Žadoní vaše děti, abyste jim pořídili živého domácího mazlíčka? Nejjednodušší cestou, jak jim vyhovět, je koupit křečka. Patří k nejméně náročným zvířátkům…celý článek

691992:gallery:true:truePapoušek: Zábavný společník

Běžné druhy, jako například andulky, nejsou na chov také příliš náročné. Jsou to učenliví klauni, kterým bude dělat potěšení vás pobavit. S dětmi se brzy skamarádí a budou pro každé alotrium.

S čím musíte počítat: Většina druhů papoušků se vyznačuje dlouhověkostí. Jsou to ptáci, kteří v přírodě žijí v hejnech. Pokud jste koupili jednoho, budete mu tedy muset dělat parťáka vy, jinak mu bude smutno a mohl by uhynout. I on potřebuje každý den alespoň hodinku volnosti mimo klec.

Chov ANDULEK je snadný! Co dělat, aby z nich byli domácí mazlíčci?

Chov ANDULEK je snadný! Co dělat, aby z nich byli domácí mazlíčci?

Živé, zvědavé a velmi chytré. Takové jsou andulky a pro své vlastnosti i krásné zbarvení patří k neoblíbenějším papouškům u nás. Chcete si také pořídit…celý článek

Akvárium ozdobí byt, ale ryby nejsou zrovna hovornými společníky.
Autor: Hornbach
Rybičky: Mlčenliví souputníci

Ani rybičky, tedy alespoň nejběžnější druhy, nepotřebují příliš mnoho péče. Až budete na dovolené, nakrmí je soused při zalévání kytek. Jednou za čas budou potřebovat vyčistit stěny a doplnit vodu v akváriu, kterou jen chemicky upravíte na správné hodnoty.

S čím musíte počítat: S těmihle kamarády si děti ani nepohrají, ani nepopovídají. Ale naučí se zodpovídat za živé tvory.

14 TOP rad, jak založit akvárium

 14 TOP rad, jak založit akvárium

Také jste při návštěvě u známých zjistili, že pohled na podvodní svět vás uklidňuje? A chtěli byste si pořídit své vlastní akvárium? Máme pro vás 14…celý článek

Mravenčárium: Nepotřebuje vlastně vůbec nic

Antquarium s mravenci je vhodnou volbou pro všechny, kdo nemají vůbec čas
Autor: atnquarim.cz
Tak tuhle lahůdku vymysleli vědci z NASA, když potřebovali zjistit účinky beztíže na hmyz. Skleněné nebo plastové antquarium, jak se mu správně říká, je vyplněno výživovým gelem. Nasadíte do něj posádku mravenců (dá se i teď koupit za stovku na internetu na dobírku) a pak už jenom pozorujete, jak vykousávají složitou spleť chodbiček a domlouvají se mezi sebou. Nepotřebují ani vodu, je v gelu.Tahle vychytávka je skvělou volbou pro každého, kdo nemá absolutně na nic čas a přesto chce mít doma něco živého.

S čím musíte počítat: Jedna posádka vydrží naživu mezi 2 – 4 měsíci a spotřebuje asi jen 5 % gelu. Zahynulé vojáky odstraníte (mravenci je vynášejí nahoru) a nahradíte novým osazenstvem.

Fotogalerie
3 fotografie