Péče o chrup chlupatých kamarádů je nutností. Psi totiž často trpí zánětem dásní, závěsného aparátu, zánětem měkkých tkání a zubním kamenem. Kdy poznáte, že je situace alarmující? Pokud vašemu psovi začne zapáchat z tlamy, je čas navštívit veterináře a poradit se s ním, jak o psa správně pečovat.

Dalším způsobem, jak můžete zjistit, že zuby vašeho mazlíka nejsou v pořádku, je že mu odhrnete spodní pysk a na zubech (zejména špičácích) uvidíte žluto-hnědavý povlak. Pokud vám přijde, že trochu zápachu z tlamy není žádný problém, pak vězte, že svému psovi zaděláváte na pořádné komplikace. Pokud bude zánět postupovat, napadne dásně a kromě značné bolestivosti hrozí vypadávání zubů. Nejlepším řešením je proto vyhledat svého veterináře, který psí chrup prohlédne. Nemocné zuby vytrhne, zubní plak odstraní a zánět dásní vyléčí vhodnými antibiotiky.


Jak o chrup správně pečovat?

Tak jako vždy, i zde je nejdůležitější prevence. Problémy se zuby a dásněmi častěji postihují psy menšího vzrůstu. U nich je nutné proto chrup pravidelně kontrolovat u veterináře, který by měl alespoň jednou ročně zubní plak odstranit pomocí ultrazvuku. Ke každodennímu čištění zubů vám postačí speciální gumový návlek na prst a fluoridová pasta pro psy. Pes si na čištění nejlépe zvykne od štěněte, ve starším věku ho čištění pravděpodobně již nenaučíte. Čištění je však pro majitele velmi náročené a pro psa často stresující. Pokud proto váš pes tento tyo čištění odmítá, dopřejte mu pravidelně speciální pamlsky, které pomáhají odstraňovat zubní plak. Jsou to různé kosti z buvolí kůže, sušené šlachy či žvýkací enzymatické pamlsky, které zakoupíte v každém obchodu s chovatelskými potřebami.

Fotogalerie
4 fotografie