Andulka vlnkovaná, latinsky Melopsittacus undulatus, již několik desetiletí patří v českých domácnostech k nejoblíbenějším papouškům. Kromě krásného peří, totiž vyniká i výbornými povahovými vlastnostmi.

Andulky původem pocházejí až z daleké Austrálie. Přesto jim tuzemské domácí prostředí poměrně vyhovuje a dobře se jim zde daří. Andulky se zde totiž dožívají až 18 let věku.

Důvodů, proč si je pořídit je hned několik. Kromě krásného zbarvení svého těla, které v kleci dělá parádu celé domácnosti, mají pěkný zpěvavý hlas. Rozhodně se tak s nimi nudit nebudete a ptáčci vás rádi svým zpěvem rozveselí.

Pro papouška vlnkovaného neboli andulku je typické zelené zbarvení těla s kropenatými křídly a žlutou hlavou, zdobenou modrými a černými skvrnami v okolí očí. V zajetí chovatelé však vyšlechtili další barevné varianty. Proto se setkáte i bílými, šedými, modrými a fialovými andulkami.

Jak andulku správně chovat

Andulky se dají poměrně snadno chovat v zajetí. Mnoho to nepotřebují, ale přesto pamatujte, že tito papoušci potřebují pravidelný kontakt s člověkem, aby se v klecích nenudili. Pokud na andulku nemáte příliš času, pak si raději pořiďte páreček. Andulce bude veseleji a povede delší a šťastnější život.

Správná klec je základ

Předtím než si drobného ptáčka přinesete domů, musíte mu připravit kvalitní bydlení.
Prvním krokem proto je nákup klece. Nenechejte se zlákat estetickým vzhledem klece, ale myslete na zdraví andulky. Ideální klec by měla mít minimální rozměr 50 x 30 cm. Nikdy nekupujte klec kulatého tvaru, škodí psychickému zdraví ptáčků.

Dostatečný pohyb a odpočinek andulce zajistíte umístěním plastových či dřevěných bidýlek. Pro rozveselení můžete koupit speciální hračky, kterými jsou malá zrcátka, žebříky, houpačky či zvonečky.
Dno klece vyložte bílým papírem a klec pravidelně každé tři dny čistěte. Správná hygiena zajistí kvalitní život papouškovi a navíc se zbavíte nepříjemného zápachu.

Pozor, na čerstvost

Do klece je nutné umístit dvě krmítka. Do nich každý den doplňujte čerstvou vodu a zrní. Vhodné je také pořízení napáječky, která zajistí kvalitní vodu po celý den. Aby byla andulka zdravá je dobré jí podávat trávicí písek, který andulce pomůže lépe zpracovávat potravu. Nic také nezkazíte podáváním vitamínových pamlsků, spíše naopak.

Fotogalerie
4 fotografie
 

Andulka, váš kamarád

Barevní papouškové se dají velmi snadno ochočit. Některé andulky jsou však plaché a skamarádit se s nimi tak vyžaduje čas a trpělivost. Pomůže vám, pokud s andulkou budete trávit dostatek času a potichu si s ní povídat. Ptáčci rádi poslouchají lidský hlas a díky němu si na vás lépe zvyknou. Pozor si také dejte na prudké pohyby svých rukou a zvyšování hlasu.

Pro andulky je také důležitý klid při odpočinku. Vystresovaná andulka totiž nikdy nezkrotne. V nočních hodinách jí proto dopřejte tmu a ticho. Pokud chcete, aby si ptáček přivyknul na vaši ruku, jděte na to přes jídlo. Přeci jen, láska prochází žaludkem i u andulek. Pomůžou vám různé pamlsky či zrní, které budete papouškovi ze své dlaně nabízet.