Ať už chováte psa nebo křečka návštěvu veterináře si vyžádá každé zvíře. Určité problémy se však v životě mazlíků řeší častěji a je proto dobré na ně být připraven.

Očkování: Kdy a které?

Vakcinace se týká psů i koček. Očkování psů proti vzteklině je povinné, ale vhodné je zvážit i dobrovolné vakcinace.

Vzteklina je virové onemocnění, při kterém virus napadá nervový systém zvířete. Výsledkem jsou změny v chování zvířete, ochrnutí a následná smrt. Nemoc je přenosná na člověka. U štěňat je nutné zvíře naočkovat ve 3. měsících věku a poté každý rok provést přeočkování.  Výjimkou není ani přenos vztekliny na kočku a proto toto očkování u venkovních koček důrazně doporučujeme.

Pravidelným očkováním zlepšíte kvalitu života svého psa.
Autor: profimedia.cz

Další častou nemocí proti, které je vhodné psy naočkovat je psinka. Toto onemocnění napadá imunitní systém zvířete a velmi těžko se léčí. Je proto vhodné zvíře dát brzy očkovat. Ideální dobou k očkování je v době, kdy štěně dosáhne 6 – 9 týdnů věku. Každý rok je vhodné psa přeočkovat.

Mezi další nemoci psů, kterými můžete předejít dobrovolnou vakcinací, patří leptospiróza, psincový kašel, infekční žloutenka či parvoviróza.  Kočky je dobré naočkovat proti infekční rýmě a proti kočičímu moru.

Kastrace: Ano či ne?

O kastraci koček a psů panuje hodně mýtů. Určitě se nemusíte obávat, že váš pes po zákroku ztloustne a kočka přestane chytat myši. Přesto je třeba mít na paměti, že se jedná o operativní výkon, po kterém je důležité opatrné zacházení se zvířetem.

Před kastrací je důležité psa prohlédnout.
Autor: Reuters

Kastrace se obecně doporučuje po prvním hárání fen a mrouskání koček. Zamezí se tak nepříjemným projevům, které jsou s tímto obdobím spojené (nervozita zvířete, agresivní chování, znečištění domácnosti apod.). Další výhodou je prevence onemocnění dělohy a vaječníků a také snížená pravděpodobnost rakoviny mléčných žláz.

U psů a kocourů se provádí zákrok zvaný orchiektomie, neboli odstranění varlat. Zvíře je vhodné operovat po 6. měsíci věku, ideálně však okolo 1. roku.  Zvíře se poté méně toulá a raději tráví více času v domácím prostředí.

Odčervení: Je to opravdu nutné?

Ano. Pravidelné odčervení zvířete je víc než vhodné. Štěňata se vnitřními parazity už rodí, ale mnohdy se také podobně jako koťata nakazí z mateřského mléka.

Mláďata i dospělé jedince nejvíce trápí tasemnice a škrkavka. Obojí je velmi nepříjemné a proto vždy doporučujeme dodržovat očkovací schéma. U psů se s očkováním začíná již v 2. týdnu věku, u koček od 4. týdnu. Další očkovací dávka následuje po 14 dnech do 12. týdne života zvířete.  Přeočkování se provádí v pravidelných intervalech a s daným očkovacím schématem vás nejlépe seznámí váš ošetřující veterinář.  

 Kdy navštívit veterináře?

Nejlépe vždy, když se vám něco nezdá. Pokud zaznamenáte výrazné změny v chování svého zvířete, problémy s běžnými úkony (krmení, pohyb, močení, vyprazdňování) či se změní kvalitativní stav srsti.

Dále nezapomeňte zvířecího lékaře navštívit při pravidelných prohlídkách a přeočkováních.