Péče o psí srst je velmi důležitá. Nejenom, že psi mnohem lépe vypadají, ale také udržujeme jejich chlupy a kůži v pořádku.  Psa tak chráníme před kožními onemocněními či parazity. Nic se však nemá přehánět a proto i časté kartáčování a koupání může pejskům ublížit. Sestavili jsme proto nejdůležitější rady, které vám pomůžou se v péči o psa zorientovat.

 

Raději češte než koupejte

  • Svým psím kamarádům dopřejte koupel jen výjimečně. Pravidelné koupání není nezbytností. Mnoha psům stačí mokrá očista jen  2x ročně. Ideální je koupání jedenkrát měsíčně, častější již poškozuje kůži. Důsledkem může být podráždění, šupinatění či plísně. V zimním období se vyplatí, nechat na psovi blátivou špínu zaschnout a poté důkladně vyčesat.
  • Ke koupeli používejte výhradně speciální šampony dle typu srst svého psa. Vyplatí se investice do kvalitnější kosmetiky. Pokud chcete psa koupat častěji, pak raději jen obyčejnou vodou. Ta kůži nedráždí a psovi tak neublíží.
  • Při koupeli dochází k odmašťování psí srsti. Některá plemena to snáší obzvlášť těžko, je proto vhodné po koupeli použít speciální promašťovací přípravky.
  • Pozor si dejte na teplotu vody. Voda by neměla být příliš horká ani studená. Raději koupejte psa v teplejším počasí a důsledně ho vysušte. V zimě by se mohl lehce prochladit a onemocnět.
  • Během koupele kontrolujte psí uši. Okolí uší čistěte opatrně, aby se do nich nedostala voda. Po koupeli ušní boltce osušte ručníkem. Vhodné jsou také speciální kapky, které preventivně působí proti zánětům a čistí vnitřní ucho od mazu a nečistot.

 

Psi koupejte zřídka. Příliš časté používání psích šampónů psům škodí.
Autor: Profimedia.cz


Každá psí srst potřebuje péči

 

U psů si nevyberete, ať mají krátkou nebo dlouhou srst, vždy je nutná starostlivost. Obecně platí, že pro krátkosrsté psy stačí speciální gumová rukavice či kartáč s měkkými hroty. Tím srst krásně promasírujete, ale také odstraníte špínu a zrohovatělou kůži.

U psů s delší srstí, jakými jsou například kolie, šeltie či bobtail, potřebujete speciální kovové hřebeny a kartáče s dlouhými štětinami. Pokud je srst hodně hustá, pak vyzkoušejte drátěný kartáč, který ji pěkně rozčeše.
Elegantní psíci s dlouhou a hedvábnou srstí zase ocení kartáče a hřebeny s dlouhými zuby. Důležitá je zde pravidelnost (alespoň ráno a večer), aby srst nezačala plstnatět a vypadávat.

Pokud máte doma chlupáče s hrubou a kudrnatou srstí, pak rozhodně využijete kovový hřeben a drátěný kartáč, který srst dobře pročeše. Opět nezapomínejte psa vyčesat každý den.

U hrubosrstých plemen oceníte drátěný kartáč, který chlupy snadno rozčeše.
Autor: Profimedia.cz

A co bezsrstí? Masáže a peeling jsou nutností! Tito psi mají totiž velmi citlivou kůži, která potřebuje téměř puntičkářskou péči. Jejich tělo je vhodné po odstranění odumřelé kůže peelingem očistit pleťovou vodou a namazat speciálním krémem. Kůže nebude vysychat a rohovatět.