Ochránit své milé čtyřnožce musíte v teplých dnech nejen před krvežíznivými klíšťaty, která se díky své odolnosti dostávají i na místa, kde dřív nebyla, ale i všudypřítomnými blechami a komáry. Kromě toho, že obtěžují vás i zvířata, můžou přenášet nebezpečné nemoci. Nejjednodušší je zvolit některý z antiparazitních přípravků a výrobků. Na vás je vybrat ten pravý.

I když má zvíře ochranu, klíště se může přisát. Pak se na odstranění vyplatí vzít na pomoc speciální pinzetu nebo háček.
Autor: Shutterstock.com
Nejen na známku

Především pro větší psy se hodí antiparazitní obojky, které odpudí klíšťata, blechy i jiný bodavý hmyz. Jsou v několika velikostech. Když je dlouhý, jednoduše ho odstřihnete. V jejich prospěch hovoří fakt, že některé jsou účinné i více než půl roku. Mezi oblíbené patří například Kiltix, Foresto nebo Scalibor. Některé obojky neohrozí ani voda. Dokonce je můžete čas od času opláchnout. Obvykle začínají fungovat od 24 hodin do týdne od nasazení. Většina těchto výrobků je bezpečná, protože se látky nevstřebávají do krve, ale zůstávají na srsti. Nehrozí tak riziko poškození vnitřních orgánů. Jen si dejte pozor na to, že se některé obojky nehodí pro štěňata.

Spot-on přípravek jen kápnete psovi nebo kočce za krk.
Autor: Shutterstock.com
Stačí kapka

Nechcete, aby vaše zvíře chodilo s obojkem? Pak by se vám jako ochrana mohly líbit přípravky typu spot on, které se hodí pro psy i kočky. Jsou to malé kapsličky, které se aplikují přímo na kůži mezi lopatkami, jako je například Frontline Combo nebo Advantix. Díky kožnímu mazu se účinné látky „uchytí“ v kůži, ze které se postupně uvolňují zpět na povrch. Některé novější preparáty působí i na blechy a vnitřní parazity, a to včetně srdečních červů a ušního svrabu. Hodně z preparátů se dá aplikovat i březím a kojícím fenám a štěňatům od 7 týdnů věku. Řada z nich má minimální rozpustnost ve vodě, takže se přípravek nesmyje ani při koupání. Zvíře je chráněno 4 až 6 týdnu.

Postřik pro hladkou srst

Repelentní antiparazitní spreje se hodí hlavně pro hladkosrstá plemena. Účinkují přibližně jeden až dva měsíce. Použití je jednoduché. Opatrně sprej nanesete na celé tělo, a to včetně hlavy. Jediným omezením je, že by se neměl používat těsně po koupeli. To dá občas zabrat u takzvaných vodních plemen, která se v teplém počasí dají před vodou udržet jen stěží. Přípravek, jako je například Frontline, Aveflor Arpalit, Bio Kill nebo Virbac Effiprose, snadno se aplikuje, stačí ho lehce nastříkat ze vzdálenosti 15 cm proti srsti a kožich pečlivě pročesat kartáčem. Tak se účinné látky dostanou až ke kůži a můžou bojovat proti obtížným parazitům. Zvíře by se nemělo po aplikaci zhruba 48 hodin koupat ani namočit. Výhodou sprejů je, že s nimi můžete vystříkat i zvířecí pelíšky nebo psí boudy. Například blechy se v nich rády usídlí a jak se dál množí, můžou se nám nastěhovat třeba do koberce.

Koupel pro zdraví

Hodně psích šamponů zvíře nejen zbaví nečistot, ale následně ho ochrání před parazity. Koupit se dají druhy, které účinně bojují i proti blechám, klíšťatům, vším i všenkám. Jsou to například Aveflor Araplit Neo nebo Bea natur Rival. Ale většinou se používají jen jako doplněk k ostatním způsobům ochrany.