Většina majitelů „bytových“ psů to zná. V každé volné chvíli, minimálně však o víkendu, svého miláčka naloží do auta a vyveze ho k nejbližšímu lesu, aby se pořádně vyběhal. Jenže pes v lese je občas problém. Jejich pohyb je jasně regulovaný, a když nedodržíte pravidla, může procházka skončit nepříjemností s myslivcem. Víme, jak tomu předejít.

Poslechne na slovo?

Věčně se vedou spory mezi pejskaři na téma, jestli má být v lese pes na vodítku, nebo ne. Podle zákona o myslivosti musí být v prostoru honitby pes „pod vlivem svého pána“. A podle několika soudních výnosů je to možné jen, když je na vodítku. Jinak podle znalců ani nejlépe vychovaný pes svého pána na sto procent neposlechne. Takže pokud si nejste jistí, je na procházce nejlepší psa připoutat.

Pes by neměl ani honit kachny na rybníce nebo vyhánět ptáky z mezí a podél cest.
Autor: Shutterstock.com
Nesmí honit ani kachny

Psa může střelit jen myslivecká stráž, a to za přesně stanovených podmínek. Podle zákona pes nesmí štvát zvěř. Ale to neznamená jen situaci, že za zvěří běží. Počítá se k tomu i pouhé stopování, když zvěř není v dohledu, ale pes je mimo dosah svého pána. Leckoho asi nepříjemně překvapí, že proti zákonu je i honění kachen na rybníce nebo vyhánění ptáků z mezí či podél cest. I velmi přátelský pes totiž dokáže svým vpádem ptáky vyhnat z hnízd, o vystresované zvěři nemluvě. Dobře živený a v teple odpočatý pes je zkrátka pro venkovní zvířata nebezpečný. Zvláště v zimě, kdy nemají dost potravy. Uženou se a mohou dostat zápal plic.

Zkuste dlouhé vodítko

Zdá se vám dosti přehnané, aby byl pes stále přivázaný. Argument protistrany má ale také svoji logiku: do lesa jdete zadarmo, a tak jeho majitelé očekávají, že budete dodržovat jejich pravidla. Ve většině měst jsou místa, kde je volný pohyb psů povolen, tam mohou běhat bez omezení. V lese se dá volnost pohybu vyřešit tak, že obyčejné vodítko vyměníte za dlouhou stopovačku.

Co je v zákoně o myslivosti

Myslivecká stráž je oprávněna usmrcovat v honitbě toulavé psy, kteří mimo vliv svého vedoucího ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení pronásledují zvěř. Pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení. Toto oprávnění se nevztahuje na psy ovčáckých a loveckých plemen, na psy slepecké, zdravotnické, záchranářské a služební.