Kočky

Klasická domácí kočka, která je zvyklá běhat pravidelně venku, se na procházku vydá i v mrazu. Většině z nich přes zimu zhoustl kožich natolik, že je při běžném běhání venku ochrání. Venku žijícím kočkám je dobré na zimu zvýšit krmnou dávku, aby měly tukové zásoby, a tak i více energie. Bolavým místem jsou pro kočky tlapky. Když se jejich polštářky dostanou do kontaktu s chemickým posypem, budou vysušené a možná se budou i loupat. Rada je jednoduchá. Pravidelně je mažte speciálním zvířecím prostředky na polštářky nebo na to zkuste i obyčejnou modrou indulonu nebo vazelínu z lékárny.

WinterPad ochranný krém na tlapky, který je směsí vazelíny, zinku a tympánového oleje a má hojivé a zklidňující účinky v případě poranění polštářků tlapek. rogz.cz, 299 Kč
Autor: archiv firem
Pozor na teplý motor

Historky o kočkách zalezlých v motorech aut jsou vtipné do té chvíle, než se to stane vám. Především venku žijící kočky se rády stulí na teplý motor auta, které jste právě zaparkovali. Problém je, pokud za chvíli plánujete opět vyjet. Když se odsud zvíře včas nedostane, nastartování nepřežije. Pokud víte, že se po okolí takové kočky pohybují, raději před každým startováním zatrubte nebo se rovnou podívejte pod kapotu. Nejsou ojedinělé případy, kdy kočka dokáže vlézt dovnitř, ale couvat jí nejde, takže jediná cesta ven je právě až po otevření kapoty.

Tulačkám nabídněte azylový dům

Spousta koček se během roku jen tak potuluje ulicí a chodí na jídlo k více sousedům. Domů si takový bleší cirkus pochopitelně vezme málokdo, ale můžete jí udělat úkryt. Když ji pouštíte do kůlny nebo garáže, je to jednoduché. Přidáte jí jen víc žrádla do misky a jednu starou deku navíc. Když takové zázemí nemáte, uděláte jednoduše na zahradě kočce domeček třeba ze staré dřevěné přepravky nebo papírové krabice. Jen je polepíte polystyrenem a zakryjete nepromokavou plachtou.

Psí botky pomohou ochránit tlapky a bundy zase záda.
Autor: Blesk - Jitka Žigová
Psí bundy jsou in

Dávno pryč jsou doby, kdy byli oblečení psi ostatním kolemjdoucím k smíchu. Pravdou je, že dnes si už vyberete nejrůznější oblečky nejen podle velikosti, provedení, ale i peněženky. Poslední dobou se stále častěji objevují také psí boty, které chrání tlapky méně odolných chlupáčků před poškozením. Na holé tlapky se pak vyplatí čas od času také natřít pořádnou dávku krému, modré indulony nebo vazelíny.

Psi by měli pobývat v zateplené boudě s vodou v termomisce.
Autor: profimedia.cz
Bouda má mít předsíň

Stloukli jste psovi boudu na koleni a máte pocit, že mu to stačí? Na léto jako ochrana před deštěm určitě, ale když uhodí mrazy, je lepší udělat revizi. Správně by měla být bouda několikavrstvá, kdy je vnější a vnitřní vrstva proložena polystyrenem. Velká by měla být tak, aby se v ní pes pohodlně uložil. V zimě je důležité, aby měl šanci pes prostor zadýchat. Proto se doporučuje mít před prostorem boudy ještě předsunutý kus. Ten by měl být užší a bránit úniku tepla, tak jako my máme předsíň. Když na to z nějakého důvodu nemáte místo, přidělejte před vchod alespoň plentu z kusu staré deky. Jen pozor na mladé psy, kteří vaši snahu nepochopí a na devadesát procent hadr roztrhají na kousky a pak je jim zima.