Ptáte se proč vystrojit opeřencům na zimu na zahradě, balkoně nebo terase hostinu? Pro radost i užitek. Pozorovat je můžete hodiny, a přesto vás nebudou nudit, v sezoně se vám navíc postarají o řadu škůdců. Nejlepší je nalákat je na krmítko. Ale než na něj znovu něco přisypete, raději si projděte náš seznam věcí, které se pro ptáky hodí, a které jim naopak škodí.
Zbytky patří na kompost
Při krmení ptáků zapomeňte na zbytky z kuchyně, těstoviny, slané, kořeněné a uzené výrobky. To už tam radši nedávejte nic. Ptákům by v lepším případě podobné dobroty způsobily zažívací obtíže, které by zimě nemuseli přežít. Ptáte se proč? Ve většině z nich je obsažena sůl. Ta je pro ně jedovatá. Pro menší druhy je smrtící i jedno zrnko. A víte, kolik je takových zrnek v jedné hrsti drobků sebraných po jídle běžného pečiva? Když už je vám líto zbytky vyhazovat do popelnic, proberte je, a co se hodí, dejte na kompost.
Dobrým tipem je dát ptákům jablíčko.
Autor: Profimedia.cz
Co jim svědčí
Než poprvé ptákům něco nasypeme, měli bychom o nich něco vědět. Jinak jim místo dobře míněné pomoci spíše ublížíte. Na přilepšenou potřebují co nejpřirozenější potravu. Hodí se třeba ovesné vločky, strouhanka z nesoleného pečiva, maso nakrájené na kousíčky, strouhaná mrkev, jablko, tvaroh, vnitřní sádlo nebo lůj. Moc jim budou chutnat drcené lískové nebo vlašské ořechy. Ty můžete pověsit po půlkách i se skořápkou a sýkorky je vyzobou. Anebo zajděte do zverimexu, kde koupíte lojovou kouli, klásky, slunečnicová nebo jiná semínka. Důležité je i dávkování. Při extrémně nízkých teplotách, kdy ptáci nemají šanci najít vůbec nic, jim přidejte.
Mls pro každý zobák
Chtěli byste vědět, čím toho svého nejoblíbenějšího ptáčka nejvíc potěšíte? Strakapoudi si rádi dají lůj nebo tukovou směs. Pěnkavy, strnadi, vrabci a kosi se mohou utlouct po semenech a obilovinách. Sýkory, brhlíci a šoupálci vyhledávají olejnatá semena. Kosi a kvíčaly milují plody nejrůznějších bobulovin a jablka.
Co nikdy ptákům nedávat
* kuchyňské zbytky
* těstoviny
* kořeněné a uzené výrobky
* zbytky pečiva se solí