Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jak nejlépe chránit kočky a psy před mrazem a sněhem

/
  • Když je mráz a nepohoda, je potřeba se o své čtyřnohé miláčky dobře postarat.
    Když je mráz a nepohoda, je potřeba se o své čtyřnohé miláčky dobře postarat. (Shutterstock.com)
    22. ledna 2016 ● 06:00

    Chladné měsíce roku jsou pro ně zátěžovou zkouškou, kterou bez nás nezvládnou. Tak jako si na zimu narazíme na hlavy čepice, omotáme se šálami a navlečeme do teplých bund, rukavic a nazujeme hřejivé boty, zaslouží si i zvířata nějakou ochranu. Hlavně ta, která rozmazlujeme o sto šest.

  • 1.

    Pes potřebuje předsíň

    Zimu mají pejsci rádi, ale často je jim chladno, mráz i posypová sůl jim přinášejí zvláštní problémy. Jak je ochránit před všemi zimními nástrahami, aby neonemocněli?
    Autor: Profimedia.cz

    U psů je to jako u lidí. Se zimou si poradí podle toho, jak jsou staří, zdraví a kolik mají tepelných vrstev, tedy srsti. Ti, kteří žijí u ústředního topení, ji mají pochopitelně míň huňatou. A tak mráz snášejí hůř než psi venkovní. Ale ani odolný venkovní pes si s mrazem sám neporadí. Potřebuje pořádnou boudu. Ty moderní jsou dokonce i vytápěné. Minimálně by taková bouda měla mít bytelnou izolaci a před obytným prostorem by měla být malá předsíň, aby izolovala.

  • 2.

    Do oblečku


    ss
    Autor: ROGZ.cz

    Pro hodně domácích psů, hlavně naháčů a těch s krátkou srstí, je v zimě nezbytný obleček. Nejlepší je na něj zvíře zvykat už od štěněte. Vybrat si můžete spoustu hotových nebo se pusťte do pletení. Psí svetřík je za večer hotový. Starší zvířata, která trápí záda, by měla mít alespoň dečku.

  • 3.

    Chraňte tlapky


    Psí tlapky potřebují důkladnou péči.
    Autor: Profimedia.cz

    Nejchoulostivější částí těla zvířete jsou v zimě tlapky. Ohrožuje je nejen mráz, ale i nejrůznější posypové soli, které kůži poškozují. Záleží jen na vás, jestli psovi pořídíte boty, nebo před každou procházkou namažete tlapy pořádnou dávkou vazelíny nebo speciálním psím krémem z obchodu se zvířecími potřebami.


    Stejné trápení mají i kočky, které běhají venku, a také potřebují čas od času promazat polštářky tlapek.

  • 4.

    Kočky vykrmte

    Když je mráz a nepohoda, je potřeba se o své čtyřnohé miláčky dobře postarat. Tlapky trpí, i když nejsou holomrazy.
    Autor: Profimedia.cz

    Domácí šelmičky zvyklé brouzdat se venku samostatně nezastaví ani sníh a mráz. Kožichy jim zhoustnou samy od sebe, takže se nemusíte trápit tím, že by jim byla zima. Jediné, co by jim prospělo, jsou větší dávky potravin. Tuková zásoba na zimu se hodí a na jaře jim pak můžete naordinovat dietku.

  • 5.

    Azyl pro tulačky

    Kocour urazil 700 kilometrů, aby našel znovu svého pána. (Ilustrační foto)
    Autor: Profimedia.cz

    Co udělat s kočkou, která je vaše, ale doma nebydlí a ani v největší fujavici bydlet nebude? I ta si zaslouží přes zimu víc jídla. Dobré je, když má místo na spaní někde, kde je alespoň trochu tepleji. Můžete ji třeba výjimečně pouštět do garáže nebo kůlny přilehlé k domu, kde jí uděláte pelech ze staré deky. Anebo jí vyrobte boudičku. Stačí z větší kartonové krabice udělat improvizovaný domeček s vyříznutým otvorem. Polepte ji zvenku polystyrenem a vystelte senem nebo starými hadry. Pokud je kočka zvyklá spát mimo budovu, dejte ji na zahradu. Jen hoďte přes krabici igelitovou fólii nebo pytel, aby nenavlhla, a dejte ji třeba na dřevěnou paletu.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy