Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Za vysvědčení psa? 8 tipů, jak poznat zvíře z množírny

/
  • ...
    ... (Shutterstock)
    14. června 2016 ● 06:00

    Možná vás váš potomek uprosil a vy jste mu slíbili za dobré vysvědčení psa. Konec školního roku se blíží, v žákovské knížce to na žádný malér nevypadá, a tak se jdete mrknout na web nebo do tisku po nějakých těch inzerátech. A tady je dobré vědět pár následujících věcí, abyste si náhodou nepořídili štěně od člověka, který vidí zvíře především jako byznys. Od člověka, který je nechává žít v otřesných podmínkách a zajímá ho jen další vrh, rychlý prodej, a aby se na něj nepřišlo. Jak poznat inzeráty, které mohou prodávat psy z těchto protizákonných množíren? Jak poznat překupníka, který takové psy může nabízet?

  • 1.

    Prověřte kontaktní údaje a podnikatelské oprávnění

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Solidní chovatel nemá co skrývat, a tak vám ochotně poskytne všechny údaje: adresu, telefon, doklad o prodeji zboží s označením podnikatele obchodní firmou, případně názvem nebo jménem a příjmením a identifikačním číslem osoby, dále datem prodeje, druhem zboží a cenou. Pokud tyto údaje nejsou obsaženy v kupní smlouvě, trvejte na tom, aby vám prodejce ukázal nějaký doklad totožnosti, a čísla pro jistotu zapište. Na internetu si můžete sami ověřit, zda ke konkrétnímu telefonnímu číslu nebo e-mailu neexistují nějaké negativní recenze, které by vás měly varovat.

    Stejně tak si můžete ověřit, zda má prodejce platné živnostenské oprávnění. Tito lidé musí nejpozději 30 dnů před zahájením podnikání nahlásit příslušné krajské veterinární správě výkon živnosti, druhy a počty zvířat a také to, jak se o ně budou starat.

  • 2.

    Příliš mladé štěně

    malému štěněti málokdo odolá
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

    Podle zákonů může fena rodit maximálně třikrát v posledních dvou letech a štěňata mají být u matky minimálně 50 dnů. Fenám rodícím častěji se nemohou rodit zdraví potomci a štěňata potřebují nejméně 7 týdnů pro dostatečnou výživu mateřským mlékem. Pokud vám někdo nabízí štěně, které má ještě sací reflex (což zjistíte tím, že mu dáte do pusy malíček a ono začne sát), jde o nezralého jedince, který byl matce odebrán příliš brzy.

  • 3.

    Opakující se inzeráty, fotografie, texty

    Ilustrační foto
    Autor: Profimedia.cz

    "Překupníci také používají v inzerátech stále stejné fotografie prodávaných zvířat," říká Lenka Černá, výkonná ředitelka Annonce. "Poctiví majitelé štěňat by měli do inzerátu výslovně uvést, že se jedná jen o ilustrační fotky a případně vás odkázat tam, kde najdete originální snímky prodávaných čtyřnohých miláčků."

  • 4.

    Příliš nízká cena

    Klíšťata trápí nejen nás, ale i zvířata.
    Autor: Blesk Hobby

    Tato poučka platí obecně u každého zboží – pokud je cena nápadně nízká, něco nebude v pořádku. Podívejte se na odborné psí servery – například na web Českomoravské kynologické unie, tam získáte představu o tom, kolik by štěně mělo přibližně stát.

  • 5.

    Výmluvy

    ....
    Autor: shutterstock.com

    Chtějte vždycky vidět fenu i štěně předem. Obvyklá výmluva? Fenku nám před týdnem přejelo auto (a slzy). Dost často neprodávají štěňata přímo ti, kteří je množí, ale překupníci. Ti mají k dispozici často jednu univerzální fenu, která se ale nikdy nebude chovat ke štěněti jako matka (a pravděpodobně nebude kojit). Nebo vám na poslední chvíli schůzku odvolají.

  • 6.

    Čistokrevné štěně bez PP, protože...

    Nepodceňujte výchovu štněte! Starého psa novým kouskům totiž nenaučíte...
    Autor: profimedia.cz

    Podvodníci také často prodávají "čistokrevné štěně bez PP, protože:" je příliš malé, má špatnou barvu. Ne. Průkaz původu má dostat každé štěně. Pokud jde o "novou rasu", "netradiční zbarvení", "miništěňátko" bez PP, bude to nejspíš kříženec. Anebo také potomek rodičů, kteří sami měli nějakou zdravotní vadu. A nenechte se oklamat větou: Původ najdete i v očkovacím průkazu. Nenajdete. Očkovací průkaz a průkaz původu není to samé.

  • 7.

    Prodávající vám ve smlouvě navrhuje klauzule, které brání kupujícímu domáhat se svých práv

    Jaká je povaha vašeho mazlíčka podle znamení zvěrokruhu?
    Autor: shutterstock.com

    Lenka Černá z Annonce přidává další radu: "Poctivý chovatel vám vždy rád pomůže, pokud by měl jím prodaný pes nějaké potíže. Trvejte proto na písemné formě kupní smlouvy a předávacího protokolu. Vyžádejte si také očkovací průkaz a zkontrolujte v něm záznamy o provedeném očkování, odčervení, popřípadě i jiných veterinárních úkonech. U překupníků v nich často chybí příslušná data a razítka – bez nich je to ale jen bezcenný cár papíru, nic víc. Také nepodepisujte klauzuli o tom, že se pro případné reklamační řízení vzdáváte předem svých práv. Občanský zákoník totiž takovou klauzuli v případě spotřebitelských smluv (což je tento případ) ani nepřipouští. A to proto, abyste na prodávajícím vždy mohli uplatňovat vadné plnění, případně náhradu újmy."

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy