Nejprve si vysvětlíme, CO JE CO:

Zahradní ridery

Ridery jsou vlastně samochodné sekačky s benzinovým motorem, na kterých ale budete při práci sedět. Svými vlastnostmi  překonávají běžné rotační sekačky nejen kvalitou sekání, ale také rychlostí, s jakou práci zvládnou. poskytují dokonalý výhled na sečenou plochu, snadno se ovládají a nabízejí možnost volby, jak naložit s posečenou trávou – díky vakuovému systému ji můžete dokonale posbírat do objemného koše, nebo také mulčovat. Rider vám ulehčí práci i na menší zahradě.

Zahradní traktory

U těchto strojů nejde jen o pohodlné sezení. Zahradní traktory totiž dokáží při práci vyvinout rychlost i více než 10 km/h. To je ale jen jeden z důvodů, proč práce s traktorem rychleji "odsýpá“. Záběr sečení je totiž výrazně větší než u sekaček. I nejvyšší modely sekaček mají záběr jen okolo 50-55 cm. Pás trávy metr široký s ní tedy musíte sekat nadvakrát. I ten nejobyčejnější traktor má záběr větší, obyčejně se pohybuje od 90 do 130 cm. Navíc není potřeba tak často vyprazdňovat sběrací koš na trávu jako u sekačky. A trávník na rozdíl od ní posečete traktůrkem až 5x rychleji!

Fotogalerie
7 fotografií

Moderní vychytávky

I mezi jednotlivými typy traktorů jsou technické rozdíly, které dokáží práci ještě více usnadnit. Některé modely jsou například vybaveny hydrostatickou převodovkou. To je obdoba automatické převodovky u auta, takže stačí jen šlapat na plyn a brzdu a točit volantem. Modely vyšší třídy mají na palubní desce i elektromagnetické ovládání chodu a nastavení výšky sekačky a nebo dokonce elektricky ovládané vyprazdňování koše.

Celoročně využitelný pomocník

Zahradní traktory ale nejsou zdaleka jen stroje na sekání trávy. Lze k nim připojit mnoho další příslušenství. Péči o trávník například ulehčí vyhrabávač staré trávy, provzdušňovač nebo vertikutátor. Lze si pořídit i rozmetávač na snadnou aplikaci umělých hnojiv nebo osiva, postřikovač na plevel či válec na úpravu zahrady. Navíc je možné připojit radlici na odhrnování sypkých materiálů a sněhu nebo vozík se sklápěcí korbou. K úklidu zase dobře poslouží zametací kartáč nebo vozík na listí. V zimě zase můžete k traktůrku připojit sněhovou frézu. Díky bohatému příslušenství se tak z vašeho traktůrku stane všestranný, celoročně využitelný pomocník.