Kustovnice čínská (Lyceum chinensis) je opadavá, zcela mrazuvzdorná keřovitá trvalka. Dá se tedy bez problémů pěstovat i v našich klimatických podmínkách. Není náročná, roste dobře i v chudých půdách. Vyhovuje jí teplejší, slunná poloha a lehčí písčitojílovitá půda. Dorůstá výšky 1 až 2,5 metru, její větve se rozklánějí do šířky.

Drobné fialové kvítky jsou oboupohlavní, rostlina je tedy samosprašná. Při dobré péči se vám po 2-3 letech pěstování odvděčí velkým množstvím oranžovo červených elipsovitých, 1 až 2,5 cm dlouhých bobulek.

Jak kustovnici pěstovat?

Je to velmi jednoduché. Koupené nebo objednané rostliny opatrně vyjměte a zasaďte je do připravených jam tak hluboko, jako byly v kontejneru. Před tím se vyplatí dát na dno jámy kompost nebo vyzrálý hnůj. Protože vytvářejí širokou korunu, sázejte je ve vzdálenosti nejméně 2,5 m od sebe. Okolí kmínků zbavte plevelů a obsypejte mulčovacím materiálem.

Odborníci radí tvarovat keřík během růstu do podoby stromku. Pokud si chcete zajistit rychlou násadu plodů, vyberte v prvním roce pěstování okolo hlavního kmene 3-5 rovnoměrně rozmístěných postranních větví. Ty budou sloužit jako základ koruny. Seřízněte je na 10 až 20 cm, abyste podpořili další větvení. Mezitím nechte 3 až 4 větve z hlavního kmene bez zaštipování. Poslouží jako dočasná plocha pro rannou násadu plodů. Ve druhém roce vyberte jeden silný, vertikální výhon ze spodního patra jako prodloužení kmene. Zkraťte jej o 10až 20cm. Ponechte 4 až5  výhonů, které budou tvořit druhou plodící plochu. Všechny ostatní výhony z hlavního kmene odstraňte. Ve třetím až pátém roce postupujte stejně.

Proč se jejím plodům říká zázračné?
Autor: Archív

Plody goji obsahují 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků (např. zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen či fosfor ) a jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů. Dále obsahují vitamíny C, B1, B2, B6 a E. To z nich dělá jedinečnou, živinami nabitou potravinu.

V Číně znají vlastnosti plodů goji už po staletí. Každý vám tu s úsměvem prozradí, že jsou jako afrodiziakum výtečné hlavně pro muže středního věku. Rády je ale užívají i ženy. Goji prý totiž zpomaluje proces stárnutí.

To ale není zdaleka všechno, co plody goji umí. Konzumace čerstvých i sušených plodů posiluje imunitu, snižuje krevní tlak a zlepšuje zrak. Pravidelné pití čaje (připravuje se stejně, jako šípkový) zlepšuje funkci jater i ledvin a snižuje také obsah cholesterolu v krvi.

Pro zajímavost: Plody prý také zklidňují vzteklé, výbušné, rozbouřené povahy a prchlivé mrzouty...