Bez dobromysli by podle Italů nebyla pravá neapolská pizza opravdu pravou. Svou kuchyni si bez ní snad ani nedovedou představit. Stejně jako Francouzi, Řekové a další středomořské národy.

Možná právě kvůli této bylince na nás působí tak uvolněně a bezprostředně. Je totiž nejen vynikající přísadou do jídel, ale současně je známa také svými univerzálními léčivými účinky.

Pro chuť i pro zdraví

Naše babičky používaly dobromysl například při křečích v nohou, při úporném dráždivém kašli a nadýmaní. Věděly, že podporuje  také srdeční činnost, trávení a činnost slinivky. Proslulá je zejména jako antidepresivum – zlepšuje náladu a má povzbuzující účinky. Svědčí o tom i lidové názvy „dobrá mysl a dobráček“.

Fotogalerie
3 fotografie

Pro léčení poruch trávení se kombinuje do směsí s hořkými bylinami: puškvorcem, andělikou a zeměžlučí. Pro léčení dýchacích cest ji kombinujeme s podbělem, plicníkem, fenyklem, jitrocelem a lékořicí. S výjimkou depresí by se ale dobromysl neměla užívat dlouhodobě a nevhodná je také pro těhotné ženy!

Z babiččiny zahrádky: Droga jménem rebarbora

Z babiččiny zahrádky: Droga jménem rebarbora

Rebarbora dříve nechyběla snad na žádné zahrádce. Naše babičky ji znaly pro její léčivé účinky i jako výbornou součást sladkých pokrmů. Proč a jak…celý článek

Jak ji pěstovat a sbírat?

Dobromysl ozdobí svými výraznými listy i květy každou skalku.
Autor: Grada
Dobromysl je vytrvalá a hodí se do skalek a květinových záhonů, vytváří kobercovité trsy a v létě krásně kvete a voní. Dobře se dá množit i dělením trsů nebo sazenice zakoupíme. S úspěchem se dá pěstovat i na balkóně nebo v bytě. Odkvetlou dobromysl na podzim ořežte na výšku asi 6 cm od země, na jaře vyrazí nové listy.

Kvetoucí nať dobromysli sbírejte v délce 15–20 cm nejlépe před polednem nebo v poledne, od konce června do září. Suší se zavěšena v kyticích na dobře větraném místě ve stínu. Z usušené natě sdrhněte lístky s květy a uchovávejte v uzavřené sklenici. Používá se také do ozdobných sušených kytic.

Náš tip: Koupel z dobromysli na uklidnění nervů a bolesti

Dobromysl, jak už její název napovídá, umí vyvolat příjemnou náladu. Je známá svými antidepresivními účinky.
Autor: Grada
Co budete potřebovat: 200 g nati dobromysli + 100 g máty peprné + 100 g nati řebříčku + 50 g nati třezalky + 50 g květu heřmánku. Spařte 2 litry vroucí vody a nechejte vše louhovat přikryté 30 minut.

Pak vše sceďte a vlijte do připravené koupele, která by neměla přesáhnout teplotu 37 °C a dobu 20 minut. Z nálevu pouze z 300 g dobromysli připraveného stejným způsobem získáme koupel posilující.

Zdroj:  Kniha Magdalény Staňkové - Kröhnové: "Bylinky pro děti a maminky", GRADA