To, jak jahody chutnají, zda jsou příjemně sladké a voňavé, zdaleka nezáleží jen na odrůdě, kterou jste zvolili. Daleko důležitější je pamatovat na správný způsob zalévání. Když to přeženete, budou plody sice velké, ale vodnaté a s mdlou chutí. V době sklizně proto jahodám postačí zálivka jednou za týden v množství přibližně 20 litrů na metr čtvereční.

Práce kvapná, málo platná!

A jdeme sklízet úrodu! Ale pozor, vybírejte jen vyzrálé, na omak tvrdé plody. Při sběru nespěchejte a buďte pozorní. Snadno by se vám mohlo stát, že se zralou jahodou utrhnete celou větvičku s nezralými plody. Trhejte je s krátkou stopkou, déle vám vydrží!552884:gallery:true:trueJahody sklízejte se stopkou, déle vám vydrží.

Kdy sklízet? Nejlépe denně a hned ráno. A určitě ne ve chvíli, kdy je největší vedro. Jahody by se mohly snadno zapařit a shnít! Plody ukládejte do prodyšných košíčků a skladujte je v chladu buď v ledničce, nebo ve sklepě.

Staráme se i o příští úrodu

Při sběru úrody nezapomeňte průběžně odstraňovat všechny nahnilé a plísní napadené plody! Pozor: nepatří na kompost, ale do popelnice nebo kontejneru. Zároveň také odstřihávejte odnožující šlahouny. Pouze v případě, že si chcete namnožit nové sazenice, ponechávejte ty nejlepší výhony, popřípadě si je označte kolíkem nebo značkou.

Afrodisiakum jménem jahody

Afrodisiakum jménem jahody

SERIÁL: Na trhu jsou jahody v podstatě celý rok, ale ty ze skleníků se vůbec nedají srovnat s těmi, které začátkem června začínají zrát volně na záhonech.…celý článek

Slimáci útočí! 10 rad, jak je zničit!

Slimáci útočí! 10 rad, jak je zničit!

Konečně přestalo pršet. Spolu s námi ale zajásali také slimáci. Vlhko, teplo a tma je lákají z úkrytů. Mají hlad a vaše s láskou opečovávané záhonky…celý článek

Po sklizni přidejte mezi jahodové řady nízkou vrstvičku kompostu nebo vlhkého rašelinového hnojiva. Tím podpoříte rychlejší tvorbu kořenů u vybraných odnoží. Pokud najdeme v porostu trsy, které jsou špatné,  jeví známky onemocnění apod.  ihned je z porostu odstraňte a na jejich místo zaveďte šlahouny vybraných sazenic. Tak si zajistíte, že i příští sezónu budete mít pěknou úrodu.