Horko umí rychle vysát z půdy veškerou vláhu. Pokud tedy ve vedrech sami lenošíme někde u vody a nedopřejeme ji své zahradě, můžete rychle přivodit zkázu své pracně připravované úrodě. Proto je třeba dávat rostlinám pořádně napít. Tady je 8 rad, jak na to:

1. Zahradě můžete pomoci prevencí. Máte-li k dispozici mulč, neváhejte ho použít u kmínků okrasných keřů, stromků i růží. Mulč zabraňuje rychlému odpařování vody a navíc brání v růstu plevelům.

2. Přesvědčujte se pravidelně o stavu vysušení půdy. Stačí k tomu malá lopatka, kterou uděláte asi 10 cm hlubokou rýhu v zemi. Je li půda do této hloubky proschlá, je čas poskytnout zahradě vydatnou zálivku.

3. Při zalévání bychom měli vždy dát přednost rostlinám nedávno vysazeným (před 4 - 6 týdny) a trvalkám, keřům a stromům, které jsme vysadili před jedním až dvěma roky.

4. Okurky a rajčata zalévejte vždy raději jen „bodově“ a to tak, abyste nepokropili listy. Předejte tak vzniku plísní.

Zahradníkův diář: Bojujeme s plevelem

Zahradníkův diář: Bojujeme s plevelem

Nynější počasí prospívá nejenom úrodě na záhoncích, ale bohužel i plevelům. Protože navíc rostou většinou rychleji, než zelenina a ovoce, je třeba…celý článek

Jak si sestavit zavlažovací systém?

Jak si sestavit zavlažovací systém?

V horkých dnech zahrada žízní. A nezbývá než zalévat a zalévat. Nebaví vás už ale běhat po zahradě s konvicí? A co teprve, když se chystáte na dovolenou!…celý článek

5. Nezalévejte zahradu přes den na přímém slunci! Rostliny i trávník byste spařili a zničili. Nejlepší je zalévat časně ráno nebo pozdě večer, kdy je vzduch přece jen chladnější.

6. Velkou chybou je také každodenní, ale střídmé kropení. Malé, i když často opakované dávky vody vedou k tomu, že zůstane na povrchu a rychle se odpaří. Mnohem účinnější je dlouhá a vydatná zálivka jednou za několik dnů. Optimální dávka je 5 – 20 litrů na metr čtvereční.

7. Hodně vláhy potřebuje také trávník. Pokud nechcete stát hodinu s hadicí v ruce, můžete si pomoci tak, že na ni pomocí rychlospojky přicvaknete některý z mnoha typů kropičů, které budou trávník plošně zavlažovat.

8. Nezapomeňte zbavovat záhony plevelů. Tito nezvaní hosté totiž rostou mnohem rychleji, než vaše zelenina a kradou ji spousty vláhy.