Ano, proč to nepřiznat: Řada z nás tuhle majestátnou kytku také pěstuje doma na dvorku, ve skrytu skleníku nebo v zimní zahradě. Nikoliv proto, abychom si dali „jointa“, ale pro univerzální léčivé vlastnosti konopí. Ty ostatně znaly nejen naše babičky, ale vědělo se o nich už před více než 5 000 lety například v Číně. Co všechno konopí alias marihuana podle odborníků umí léčit?

Od Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby přes AIDS až po ekzémy

Dr. Lumír Ondřej Hanuš se vědeckému výzkumu konopí věnuje už desítky let.
Autor: Archív
„Za všechny nemoci, na které se používá, bych jmenoval abecedně AIDS, Alzheimerovu chorobu, epilepsii, glaukomu, Huntingtonovu chorobu, Parkinsonovu chorobu, rakovinu, reumatoidní artritidu, roztroušenou sklerózu či Tourettův syndrom. Dále je významná třeba při léčbě bolestí. Nesmíme zde zapomenout na neuroprotektivní či antibakteriální účinky konopí,“  říká profesor Lumír Ondřej Hanuš, působící od roku 1990 na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě.

Tento vědec, který vystudoval analytickou chemii na Univerzitě Palackého v Olomouci, se výzkumem hašiše a marihuany zabývá od roku 1970, takže ví, o čem mluví. (Zdroj: článek Léčivé konopí, F.X. Doležal, Reflex.cz)

Dobře je také známa schopnost konopí snižovat nitrooční tlak. Umí tlumit ženské problémy, mírnit duševní vypětí, mírnit bolest či  průběh epileptických záchvatů. Především v dermatologii se využívá čistý konopný olej pro pacienty s lupénkou, ekzémy či trvalým poškozením kůže.

VÝZVA: Pomohlo vám nebo vašim blízkým konopí v léčbě těžké nemoci? Měli jste při jeho pěstování problémy se zloději, sousedy nebo policií? Napište své zkušenosti a názory na tip@blesk.cz!

Může to být jed?

Jako u každého jiného léku může organizmu nadměrné užívání přípravků  z konopí uškodit. A samozřejmě: „Pokud by pacient marihuanu kouřil, je to stejné jako u každé jiné cigarety. Ať kouříte cokoliv, zplodiny jsou jedovaté,“ říká profesor Hanuš.

Neutrácejte za viagru, vyroste vám na skalce! A působí i na ženy…

Neutrácejte za viagru, vyroste vám na skalce! A působí i na ženy…

Pro její prý až zázračné stimulační účinky se jí také říká „zlatý kořen“.  A směle konkuruje proslulému ženšenu. Na rozdíl od něj však tuto rostlinu…celý článek

Babičce hrozí stejný trest, jako mafiánovi

S pěstováním kytky, které byste si ještě před 50 lety všimli snad jen pro její velký vzrůst a zajímavé květenství, je ale problém. Zákon zakazuje pěstovat druhy a odrůdy konopí ze skupiny Cannabis, které mohou obsahovat více než 0,3 % omamné látky THC  (delta-9-tetrahydrocannabinol).

Na zahradě ZŠ v Babicích pěstují konopí zdejší žáci ke studijním účelům. Jde však o tzv. technické konopí s minimálním obsahem THC. Z oleje jeho semen se vyrábějí kosmetické přípravky.
Autor: Jaroslava Červená
Na zahradě ZŠ v Babicích u Uherského Hradiště pěstují konopí zdejší žáci ke studijním účelům. Jde však o tzv. technické konopí s minimálním obsahem THC. Z oleje jeho semen se vyrábějí kosmetické přípravky.

Čeští soudci už sice v posledních letech „ubrali plyn“ při trestání těch, kdo si konopí pěstují pro vlastní potřebu. Přesto hrozí babičce, která si pro sebe a pro rodinu vypěstovala více než pět rostlin, až desetileté vězení. Tedy stejně, jako mafiánům, kteří s vyšlechtěnou marihuanou, obsahující často více než 15% THC, zahradničí ve velkém ve speciálních pěstírnách. Právě kriminalizace této lehké drogy ve většině evropských zemí udělala obrovský byznys...

Pokud se obáváte problémů s pěstováním konopí, máte ještě jednu možnost. V posledních letech se na trhu objevily již hotové masti, tinktury, oleje a kosmetické přípravky z konopí. K dostání jsou například v lékárnách, specializovaných prodejnách, nebo si je můžete objednat přes internet.

Zdroj: konopijelek.cz, Reflex.cz

Fotogalerie
3 fotografie