„Moje babička bydlela v Praze na Novém Městě, kde měli akorát dvorek s jedním kaštanem. Její touha byla nemít jen truhlíky, ale zahrádku, o kterou se bude starat. Tenkrát mi to připadalo směšné a říkal jsem si, to já nikdy nebudu chtít. Jenže pak jsme si s kamarádem zhruba před 20 lety řekli, že si postavíme vedle sebe srub, každý svůj. A proč právě tady? Ve vesnici mám příbuzné, bratranec mě učil lézt po stromech a střílet ze vzduchovky, znám to tu odmala,“ vysvětluje známý psychiatr, básník, spisovatel a překladatel v jedné osobě.

V moštování už jsem mistr, říká psychiatr Jan Cimický
Autor: Michaela Feuereislová
"V moštování jsem už dospělý kluk," říká známý psychiatr, který na své chatě vyrábí jablečný mošt pro celou rodinu.

Jablečné nadělení

Na rovinu však přiznává, že sám by se do stavby nepouštěl, naštěstí kamarád je šikovný. Stavěli svépomocí, ovšem Jan Cimický říká, že byl v podstatě skoro divákem. Naštěstí má ve vsi příbuzné, kteří za co vezmou, to umí, a ti zase znají další zručné kamarády... Srub byl na světě docela rychle; má betonové základy, zděný spodek a pak už jen dřevěné trámy.

Fotogalerie
4 fotografie

Postupně se pustili také do zvelebování pozemku, byly tu jen staré přerostlé jabloně, a světe div se, Jana to začalo zajímat. „Brácha dovedl zahradníka, který mě naučil stromy zmlazovat. Jabloně vypadají jako velké bonsaje a jsou teď mou největší pýchou.“ V rodině se jablek sní dost a co zbude, z toho psychiatr vyrobí šťávu: umytá jablka naskládá do drtičky i se slupkou a vzniklý polotovar vylisuje.

Srubová chata Jana Cimického
Autor: Michaela Feuereislová
Dělám jenom to, co umím

O co se tu kromě zahrádky stará? „Ze zásady se nepletu do věcí, které by dopadly špatně. Když je třeba, volám příbuzné nebo kamarády a dělám jen to, co umím, třeba moštování, v tom už jsem dospělý kluk. Běžnou údržbu včetně natírání dřeva zvládnu, ovšem do výměny střechy bych se určitě nepouštěl.“

Jakou novou knihu známý psychiatr a spisovatel právě píše? Co radí zahrádkářům? Jaký je jeho osudový strom podle keltského stromokruhu? To vše a více se dozvíte v časopise Blesk Hobby č. 10, který je právě na novinových stáncích.

Blesk Hobby č. 10 - říjen

Blesk Hobby č. 10 - říjen

Téma měsíce: Lovecká sezona Představíme vám myslivce v sukních, ukážeme zeleninovou zahrádku podle Michelle Obamové,…celý článek