O tom, jaké ovoce byste rádi sklízeli, už asi máte jasno. V každém případě je ale dobré poradit se v ovocné školce nebo zahradnickém centru, jaká odrůda je vhodná pro místo, kde stromky budete sázet.

Prodejci nabízejí sadbu s různě ošetřenými kořeny. Asi nejlevnější budou stromky prostokořenné. Ty mají kořeny holé, proto je třeba zkontrolovat, jestli nejsou poškozené a zkrátit je. Před zasazením je namočte až do doby výsadby do vody. Další možností je koupit satbu balovou, kdy jsou kořeny s hlínou zabaleny do textilie. Nejjistější je ale pořídit sadbu kontejnerovou. Stromky jsou sice dražší, ale máte téměř 100% jistotu, že se ujmou.

Ukládáte před zimou sekačku? Dejte jí pořádně napít!

Ukládáte před zimou sekačku? Dejte jí pořádně napít!

Trávník na zahradě už pomalu přestává růst. Konečně, řeknete si možná s ulehčením, že ho už nemusíte každý týden sekat. Zbývá ho už jen před zimou…celý článek

Jak stromek správně zasadit?

Při výběru místa dbejte na to, aby stromek byl v dostatečné vzdálenosti od sousedova pozemku. Předejdete tak případným budoucím sporům.
Autor: OBI
1) Nejdříve si vyberte správné místo, raději zvolte stanoviště alespoň 5 m od sousedního pozemku, předejdete pak později případným sporům se sousedem. Výhodnější je také poloha chráněná před nepřízní počasí a silným větrem.

Jáma by měla být minimálně 50 cm hluboká.
Autor: OBI
2) Před sázením prokypřete 2 m² velkou plochu minimálně na hloubku rýče. Samotná jáma by měla byt 1,5x větší než je průměr kořenového balu, s hloubkou alespoň 50 cm.

Stromky bez kořenového balu namočte před zasazením do vody.
Autor: OBI
3) Stromky, které nemají kořenový bal, namočte několik hodin před výsadbou do vody. Kontejnerované dřeviny s kořenovým balem předem důkladně zalijte.

Jako podklad dejte do jámy vrstvu vyzrálého kompostu.
Autor: OBI
4) Do země zatlučte palici opěrný kůl, ke kterému posléze přivážete vysazený stromek na několik let. Úvazek pravidelně kontrolujte, aby během růstu nepoškozoval kmen.

Do země zatlučte palicí opěrný kůl.
Autor: OBI
5) Jako podklad do jámy nasypte vrstvu vyzrálého kompostu. Potom do ní dejte stromek a dbejte na to, aby místo očkovaní dřeviny bylo na šířku dlaně nad úrovní půdy.

Stromek přivažte ke kůlu smyčkou ve tvaru číslice 8.
Autor: OBI
6) Stromek narovnejte, kořeny zasypte směsi kompostu a zeminy, lehce ji přitlačte ke kořenům a zalijte vodu (1/2 konve). Přihrňte zbytek zeminy a ke stromku nalijte 2 konve vody. Kmen přivažte k opěrnému kůlu, provázek nebo lýko by měly kopírovat tvar číslice 8.

Zdroj a nákresy: Ovocné a okrasné dřeviny (OBI)