Svůj první červený ibišek dostala Marie Lehocká k 30. narozeninám. Jeho květy jí učarovaly natolik, že začala pátrat po dalších barevných variacích. I to jí bylo málo, pustila se proto do šlechtění a dnes, po více než 30 letech,  už má ve svém varnsdorfském domě 56 druhů! Chcete mít také tak krásné květy? Pak se řiďte jejími radami:

Dnes už má ve svém ibiškovém králství paní Marie 56 druhů!
Autor: Marie Lehocká
1) Kupujeme ibišek: Pozor na mšice!

Moje zkušenosti s nakupováním v zahradnictví nejsou dobré. Většinou, když donesu květinu domů, najdu na poupatech mšice. První, co udělám,  když květinu rozbalím je, že jde pod sprchu. Sprchuji ji vlažnou vodou,nechám oschnout a pak použiji postřik proti savému a létajícímu hmyzu.Když nakupuji v zimě,tak rostlinu nevybaluji! Nechám jí stát zabalenouv chladné místnosti do druhého dne. Někdy se stane, že opadají poupata, ale to je normální.

Odrůda Black Jack
Autor: Marie Lehocká
2) Postavte květinu na slunné místo

Ibišek postavte na místo, kde je hodně světla, pokud možno přímo na parapet. Aby vykvetl, potřebuje minimálně 3 hodiny denně slunce. Jestli pěstujete ibišek na místě,  kam slunce nedosáhne prostě nepokvete! A když přece jenom , tak jeho květy nejsou dostatečně vybarvené. Pozor ale na polední úpal , ibišek raději přistiňte!

Odrůda Dimense
Autor: Marie Lehocká
3) Pravidelně hnojte a zalévejte, ale pozor na průvan!

Rostlina potřebuje pravidelný přísun živin a vody. Zalévejte ji pečlivě, ale pozor na přelití! Nesnáší přemokřenou zeminu, hrozí i hniloba kořenů. Ibišek přihnojujte v zimním období 1x za 3 týdny. V létě pak každý týden. Doporučuji hnojivo KRISTALON-START  pro růst , hnojivo KRISTALON-KVĚT pro kvetoucí rostliny.

Nevystavujte svou květinu chladu a průvanu, nesnáší to. V zimním období dávejte pozor, aby na ibišky, stojící na parapetu, netáhlo z okna.  Voda a chlad neprospívá kořenům! Ideální teploty pro pěstování ibišků: V zimě by neměly spadnout pod 15 stupňů Celsia, v létě jim dělá moc dobře teplota do 25 stupňů.


VÝZVA: POCHLUBTE SE I VY SVÝM KONÍČKEM!

Marie Lehocká má ibišků plný dům.
Autor: Marie Lehocká
Máte také zajímavého koníčka? Sbíráte, chováte nebo pěstujete něco neobvyklého? Pochlubte se čtenářům Blesk.cz! Napište svůj příběh a spolu s fotografiemi ho pošlete hobby@blesk.cz. Vaše NEJ HOBBY rádi zveřejníme.

 


Odrůda Helen Sanders
Autor: Marie Lehocká
4) Ibišky pravidelně kontrolujte a přesazujte

Vyplatí se pravidelně kontrolovat, jestli nejsou květiny napadeny škůdci.Pozor dávejte hlavně na svilušku! Ta na první pohled není vidět a.dokáže ibišek hodně rychle zlikvidovat. Použijte  k tomu určené postřiky, dodržujte ale dávkování a interval postřiků podle návodu.

Sbírejte také spadlé listy a květy , nakypřete občas zeminu v květináči. Ibišky také pravidelně přesazujte - květináč ale smí být vždy jen o jedno číslo větší, než předchozí!

Odrůda Luscius Beauty
Autor: Marie Lehocká
5) Kdy rostlinu stříhat a tvarovat?

Stříhání a tvarování ibišků můžete provádět po celý rok. Jarní sestřih podpoří rostlinu v  růstu nových větví a tím i v bohatším kvetení. Odstřižené větve můžete použít k dalšímu množení Ibišků zelenými řízky.

A rada na závěr:

Já svým ibiškům každý den promlouvám do jejich dušičky. Když obdivuji ráno poupě , které se rozvíjí, tak ibišek chválím za to, jak se snažil, aby z něj byl takový krasavec.Pokud ale chřadne, tak mu zase domlouvám,  aby to nevzdával  a s mojí pomocí se vzpamatoval…

 

Paní Marie radí:

Čtenář Blesk.cz Jiří Krajča: Vyskytl se mi problém, který zde není zmíněn. V prosinci mi začnou ibišky opadávat, listy žloutnou a schnou nerovnoměrně. Nakonec celý ibišek odumírá a schne. Mám obavu, že se jedná o nějakou chorobu, nevím zda je to hmyz, houba či něco jiného. Ibišky nejsou přelity, nejsou v průvanu, jsou v blízkosti okna…

Odpověď: Na dálku se těžko určuje příčina onemocnění ibišků. Nejdůležitější je důkladně rostlinu prohlédnout, jestli není napadená nezvanými návštěvníky. Je dobré taky vyklopit celý kořenový bal z květináče a prohlédnout kořeny. Pokud jsou cítit hnilobou, odstraňte zeminu a nahraďte ji novou.

Nejhorším škůdcem je sviluška. Není na první pohled vidět a rostlinu dokáže hodně rychle zlikvidovat. Když se podíváte  proti světlu na ibišek a uvidíte pavučinky, omotané pod listy, tak už musíte začít bojovat pravidelným postřikem. Přečtěte si, jak postupovat, na stránkách www.ibiskovemameni.wbs.cz. Přeji Vám hodně trpělivosti v tomto boji! Marie

Fotogalerie
12 fotografií