Doma vypěstované  bylinky se vám budou hodit nejen při přípravě pokrmů. Řada z nich má léčivé účinky, některé můžete přidat i do koupele. Stačí si pořídit vhodné květináče nebo truhlíky, sazenice nebo semínka, a můžete začít.

Jaké druhy lze pěstovat v bytě?

814435:gallery:true:trueMezi vaše vyvolené by mohly patřit pažitka, kopr, křen, pelyněk pravý, estragon, měsíček, kmín, heřmánek, koriandr, fenykl, levandule, meduňka, máta klasnatá, bazalka, dobromysl, petržel, rozmarýn, šalvěj, tymián, brutnák, petržel. Záleží samozřejmě na tom, pro jaké účely hodláte bylinky používat a které z nich budete opravdu potřebovat.

Vzájemně lze kombinovat například jednoletou (bazalka, saturejka, majoránka, kerblík, řeřicha, kopr...), a do malých květináčků si vystačíte s dvojicemi, spojte třeba koriandr a kopr, petrželku a fenykl nebo bazalku s kerblíkem.

Ale pozor! Rozpínavé byliny typu dobromysl, šalvěj, máta, tymián nebo brutnák raději v omezených pěstebních podmínkách nepoužívejte, utiskovaly by méně náročné rostliny.

Jaký zvolit substrát?

814436:gallery:true:trueNejlepší je zahradní zem, kterou promíchejte v poměru asi 3 : 1 s propraným pískem, aby byla dostatečně vzdušná. V současné době je ale na trhu k dostání speciální substrát přímo namíchaný pro bylinky. Pokud nemáte zkušenosti s pěstováním ze semínek, můžete si koupit mladé rostlinky v zahradnictví. A přitom si ověřit, zda se vámi vybrané druhy opravdu spokojí se zahradní zeminou, protože i v tomto případě existují výjimky

Jak a kde bylinky pěstovat

Je čas předpěstovat zeleninu! Jak na to?

Je čas předpěstovat zeleninu! Jak na to?

Záhonky na zahradě sice ještě odpočívají, ale právě teď je ten správný čas na to, abyste si ze semen předpěstovali zeleninu. Až opravdu přijde jaro,…celý článek

Bylinky hnojte velmi omezeně – není třeba, aby narostly zbytečně vysoko. Mnohem důležitější je, aby obsahovaly všechny léčivé a aromatické látky, a toho dosáhnete při menším vzrůstu. A zálivka? Potřebují spíše sušší podmínky, rozhodně by neměly stát ve vodě. Poslední podmínkou zdárného růstu je dostatek světla: přímé prudké polední slunce snesou jen některé (mateřídouška, tymián, saturejka), ostatní druhy může žár popálit. Stinná místa většině bylinek vadí, vytahují se a mají menší obsah aromatických látek.

809511:gallery:true:trueNÁŠ TIP: Chcete vědět o bylinkách mnohem víc?

Jste úplní začátečníci? Chcete vědět, jak bylinky správně sušit, zamrazit, naložit do oleje nebo octa? Jaké jsou možnosti jejich zpracování a využití v kuchyni. To vše a také rady pro zdraví i nejlepší recepty najdete v speciální příloze Báječné bylinky únorového čísla časopisu Blesk Hobby, které je právě na novinových stáncích. Za 23 korun získáte hned dva časopisy v jednom!

Blesk Hobby č.2 /2011

Blesk Hobby č.2 /2011

SPECIÁLNÍ PŘÍLOHA: Vše o bylinkách Téma měsíce: Příprava na rozkvetlé balkonycelý článek

Fotogalerie
1 fotografie