Opravdu reprezentativní bude váš trávník jen v případě, když si nejprve pečlivě připravíte terén. Co k tomu budete potřebovat? V prvé řadě rýč - pokud se ale chystáte zatravnit větší plochu, vyplatí se půjčit si kultivátor. Připravte si také hrábě (stačí běžné dřevěné nebo hliníkové na seno). Nezapomeňte také na zahradní válec. I ten se dá půjčit v hobbymarketech nebo půjčovnách, specializovaných na zahradní techniku. Vhodné je také pořídit si sypací vozík nebo ruční rozmetadlo.

Základem je rovný terén

Pro trávník v anglickém stylu je nejvhodnější golfová travní směs.
Autor: Soutěž Chaty a chalupy
Nejprve musíte celou plochu zrýt na hloubku rýče. Pokud si chcete ulehčit práci, použijte kultivátor s radlicí. Jestliže už byl na pozemku původní trávník, zryjte ho také celý, drny rozbijte a zapracujte.

Trávník má rád lehčí půdu. Je-li příliš jílovitá, zapracujte do ní přibližně deseticentimetrovou vrstvu písku nebo dobře vyzrálého kompostu. Myslete také na to, že trávník budete v budoucnu pravidelně sekat. Odstraňte proto všechny nerovnosti, kameny, zbytky větví a kořenů. Rozbijte také větší hroudy hlíny. Celou plochu ještě upravte hráběmi.

Trávník po zimě? Potřebuje umělé dýchání!

Trávník po zimě? Potřebuje umělé dýchání!

Trávník, který byl přes zimu dlouho pod sněhem, nevypadá zjara obvykle příliš vábně. Zažloutlá místa, stará tráva, prorůstající mech a často i sněžná…celý článek

Travní směs volte podle zátěže

Než půjdete koupit travní osivo, zvažte, jak budete trávník využívat. Výrobci už dodávají speciální směsi zaručující, že trávník bude po celou sezonu opravdu zelený a „nevyšlape“ se. Travní směsi můžete i kombinovat. Místa, kde předpokládáte vysokou zátěž, zvolíte jeden druh, jiný zase tam, kde příliš chodit nebudete. Počítejte s tím, že na 100 m2 budete potřebovat cca 2,5 kg osiva.

Z jakých směsí si můžete vybírat a na jaké plochy se hodí?

Parková směs: Je určena spíše pro větší plochy, které nejsou často namáhány na stejných místech. Není odolná vůči sešlapávání a hodí se spíše do okrasné zahrady. Snese ale delší sucha a nemusí se tak často sekat.

Hřištní směs: Hodí se na místo, kde budete sportovat. Je totiž namíchaná z druhů, které jsou vysoce odolné proti sešlapávání. Počítejte ale s tím, že není příliš okrasná.

travní směs "golf" je vhodná pro anglický trávník a hodně zatěžované plochy.
Autor: Mountfield.cz
Golfová směs: Jak už název napovídá, jde o trávník, který odolá i velké zátěži, dá se sekat hodně nakrátko a působí velmi reprezentativně. Počítejte ale s tím, že takový trávník bude v budoucnu časově náročný na údržbu: Musíte ho často sekat, hnojit a dobře zalévat.

Rekreační směs: Ta je pro běžný provoz na zahradě nejčastější volbou. Je namíchána tak, že plní nejen estetickou funkci, ale současně velmi dobře odolává zátěži.

Luční směs: Je vhodná na místa, která chcete mít pěkná, ale nemáte čas se o trávník příliš často starat. Tedy například v okolí chaty nebo chalupy. Je připravena z travních druhů, které vypadají pěkně, i když budete trávu sekat 2 – 3krát do roka.

K výsevu použijte sypací vozík nebo rozmetadlo

Sypací vozík využijete nejen pro rovnoměrný výsev, ale také k hnojení a zimnímu posypu chodníků.
Autor: Mountfield.cz
Když jste upravili terén a vybrali si osivo, můžete začít s výsevem, ale až ve dnech, kdy už teplota nepoklesne pod 8 stupňů Celsia. Důležité je, aby semena byla na ploše rozseta rovnoměrně. K tomu je nejlepší pořídit si sypací vozík (stojí od 790 Kč – cena Mountfield) nebo akumulátorové rozmetadlo (od 895 Kč). Nejde o jednorázovou investici – využijete je celoročně při hnojení trávníku, v zimě k solení nebo pískování chodníků.

Semena pak zapravte do půdy hráběmi a celou plochu zpevněte zahradním válcem. Nezapomeňte také budoucí trávník důkladně zavlažovat. Zhruba po 5 – 6 týdnech už budete moci poprvé vyjet se sekačkou…

Fotogalerie
6 fotografií