Pokud jste zruční kutilové, můžete se konstrukci fóliovníku nebo skleníku postavit sami. Řada zahrádkářů takto využije například i stará okna, kterými osadí základní rám. Kdo má málo času nebo není příliš manuálně nadaný, zvolí raději kupovaný skleník nebo fóliovník. Na výběr je jich spousta, pořídit se dají v hobbymarketech i přes internet. Jaké máte možnosti volby?

Fóliovníky – pozor na sílu a kvalitu fólie!

Tyto moderní zahradní stavbičky poslouží stejně dobře jako klasický skleník, ovšem jejich montáž je výrazně jednodušší. Liší se podle velikosti a konstrukce. Na čem hodně záleží? Na kvalitě použité fólie, která rozhodne, jak často ji budete muset obnovovat. Pokud zvolíte obyčejnou, silnou kolem 0,1 mm, vydrží jednu sezónu.

O něco silnější fólie, které už jsou chráněné proti působení UV záření, slibují životnost 2 roky. Další řešení nabízejí kašírované fólie – díky výztužné mřížce mají výrazně vyšší mechanickou pevnost než běžné fólie, životnost se uvádí minimálně 5 let.

1) Jindřich Tauchman, SWS (Jilemnice), hliníkové šroubovací fóliovníky s kašírovanou fólií, rozměry od 1,5 x 3 m, cena od 6 797 Kč.
Autor: Archiv
Konstrukce: Fóliovníky se nejčastěji staví z pozinkovaných profilů, které se spojují pozinkovanými kovovými úhelníky, a tím pádem je jejich montáž jednoduchá. Konstrukce může být také dřevěná a prakticky neomezenou životnost bez údržby vám zajistí hliník. Menší fóliovníky nepotřebují žádné velké základy jako u skleníků, můžou být jen bodové v místech zatížení – zjednodušeně řečeno, trubky stačí zabetonovat do země. Jejich počet se odvíjí od velikosti konstrukce.

Dáte-li přednost hliníkové konstrukci, menší fóliovník snadno přenesete a na zimu ho uložíte třeba v kůlně. Až ho pak budete v předjaří instalovat na zahradu, myslete na ukotvení k zemi, například ocelovými kolíky, abyste si stavbičku „pojistili“ proti povětrnostním podmínkám.

Škola prořezu stromů: Jak na nízké jádroviny

Škola prořezu stromů: Jak na nízké jádroviny

Málo kdo z nás má dnes tak velkou zahradu, aby si mohl dovolit pěstovat vysoké ovocné stromy.  Nízko rostoucí jabloně, hrušky a další jádroviny, ať…celý článek

Skleníky – kam je postavit?

3) Lanitplast (Sulice), skleníky s polykarbonátem, rozměry od 1,93 x 2,55 m, cena od 6 990 Kč
Autor: Archiv firem
Ačkoliv se prodávají skleníky sloužící jako přístavek k domu, kde se využívá tepla, které zeď nakumuluje během dne a vytápí pak přes noc, nejlépe využije sluneční svit během celého dne samostatně stojící skleněný domeček. Místo by nemělo být odnikud stíněné. Zvažte také různá nebezpečí, jako například padající sníh ze střechy.

Doporučuje se, aby hřeben skleníku (platí i pro fóliovník) směřoval od severu k jihu. Proč? V dopoledních hodinách se slunce může opírat do jeho delší strany z východu, přes poledne, kdy je svit nejintenzivnější, ho ozařuje na té nejmenší ploše a odpoledne pak bude opět osluněný z boku, na západní straně.

Automatické otevírání oken funguje na bázi tepelné roztažnosti (když se zvýší teplota nad požadovanou hodnotu, okno se samo otevře).
Autor: Archiv firem
Konstrukce: Většinou se vyrábějí z profilového plechu v pozinkované nebo lakované úpravě, jako výplň se používá klasické sklo o síle 4 mm nebo dutinkový polykarbonát v tloušťce 46 mm, případně méně (20 mm). Způsob uchycení skel i polykarbonátu ke konstrukci není u všech výrobců stejný, proto si ověřte, zda vámi zvolený systém zvládnete postavit.

Většina skleníků vyžaduje vybudované základy, u některých lehkých typů s výplněmi z polykarbonátu výrobce toto neuvádí.

Pozornost věnujte rovněž dveřím, abyste dovnitř vcházeli bez zbytečného hrbení, a také počtu oken. Jsou důležitá pro ventilaci; rostlinky se v horkých dnech zbytečně nepřehřívají. Pokud chcete, můžete si skleník dovybavit vytápěním, závlahovým systémem, automatickým otevíráním oken reagujících na teplotu a podobně.

Z mnoha typů na trhu jsme pro vás vybrali následující ochutnávku:

Fotogalerie
7 fotografií