Severoameričtí Indiáni mu dali jméno pawpaw (vyslovujte poupou), známý je také pod názvem asimina. Je to jeden z mála exotických ovocných stromů, který se dá pěstovat i v českých zahradách. V zimě totiž snese teploty minus 25 stupňů i více.

Pawpaw překvapí  vzhledem i ovocem

Kožnaté květy včelám nevoní, o to více přitahují mouchy mravence.
Autor: pawpaw.cz
Pro lahodnou chuť se mu také říká banán severu. Ti, kdo měli možnost ochutnat jeho plody tvrdí, že je to směs banánu, manga a ananasu. Každému ale chutná jinak, někomu třeba i po jahodách nebo broskvích. Záleží také na odrůdě, kterých jsou už desítky. Samotné plody rostou v trsech a dosahují váhy od 200 až do 500 gramů.

Dužina má pudinkovou konzistenci a vybírá se lžičkou. Pozor ale na semena, ta jsou mírně jedovatá! Rostlina je zajímavá i svým vzhledem. V našich podmínkách dorůstá jako keř do 3 metrů, jako strom je v dospělosti vysoká 6 až 9 metrů.

Kvete zjara ještě před odlistěním a to postupně až 1 měsíc, takže alespoň část zvláštních  kožnatých květů nepostihnou případné mrazíky. Strom zaujme také svými listy, které mohou dorůst až do délky čtvrt metru. Na zahradě tak působí velmi dekorativně a nezvykle.

Jak muďoul pěstovat?

Stromkům prospívá propustná, nepřemokřená půda. Jílovitou je třeba vylepšit substrátem. „Snese i plně osluněné místo v jižním směru. Dobré je najít stanoviště, chráněné zvláště proti zimním větrům,“ radí Stanislav Hecht, majitel největší sbírky tropických ovocných stromů v Česku. Jen pawpaw má desítky odrůd.

Strom zaujme nejen květy a ovocem, ale také až 30 cm dlouhými listy.
Autor: pawpaw.cz
Upozorňuje, že muďoul je cizosprašná rostlina. „Budete proto potřebovat dvě různé odrůdy. Stromky vysaďte nejdále 2-3 metry od sebe, můžete i blíže,“ doporučuje. Květy nelákají včely, opylují je mouchy a mravenci, popřípadě vítr. Minimálně první rok vyžadují dobrou zálivku a také ochranu před zimními mrazy. Škůdci pawpaw prakticky netrpí, rostlina je insekticidní, jeho domácí škůdci v ČR nežijí.

Strom není třeba prořezávat, tvaruje se sám. Plody dozrávají v září až říjnu. Zralost se pozná podle lehkého změknutí plodu a změny barvy do žluta, případně je nejlepším indikátorem zralosti intenzivní exotická ovocná vůně. Pokud do příchodu mrazů nestihnou plody dozrát na rostlině, dozrají při pokojové teplotě po přidání zralých jablek cca do 14 dnů.

Kde se dá pawpaw pořídit?

Jako keř dorůstá pawpaw cca do 3 metrů, strom může mít v dospělosti 6-9 metrů.
Autor: pawpaw.cz
V posledních letech se jeho pěstováním zabývá už řada zahradnictví. „Někteří prodejci nabízejí 20 cm semenáčky. U těch ale nemáte jistotu, že se ujmou. Trvejte ale na tom, aby šlo o sazenice roubované a vzrostlé, ty vám navíc zaručí, že se plodů dočkáte už druhý až třetí rok,“ doporučuje Stanislav Hecht.

„V omezeném množství má takové rostliny k dispozici například zkušený pěstitel Josef Matějka. Můžete si pro ně po předchozí dohodě dojet do Vykáně u Prahy, nebo je objednat na jeho stránkách pawpaw.cz,“ dodává sběratel.

Fotogalerie
5 fotografií

Více o pěstování exotického ovoce čtěte ZDE