Ideální je vybírat ve specializovaném obchodě, kde by vám měl vyškolený personál ochotně poradit. Nebo se podívejte na jednoduchý přehled Blesku, ať víte, co se k čemu hodí. A při nákupu si rovnou hlídejte i záruku a servisní zázemí prodejců.

Před nákupem sekačky je třeba odpovědět si na několik otázek: Jak velký trávník budete sekat? Máte v dosahu přívod elektrické energie? Je váš pozemek svažitý, nebo rovinatý?

Co a jak Blesk testoval

Na test sekaček si Blesk vybral spolupracovnici Evu (20), která o sekačkách nic neví a sekala párkrát stařičkou sekačkou zahradu rodičů. Jak jí která sekačka vyhovovala a co ji zaujalo?

1. typ: Elektrické sekačky

Jsou vhodné pro menší rovinatý pozemek a ty, co mají v dosahu elektrický proud. „Elektrické sekačky jsou snadno ovladatelné, nenáročné na údržbu. Musí mít ale v dosahu přívod elektřiny,“ říká Tomáš Boukal ze společnosti Mountfield.

Benzinové rotační sekačky s pojezdem

Pokud jste majitelem rozlehlé nebo svažité a členité plochy, vyberte si benzinovou rotační sekačku s pojezdem. „Zvládne pěkně posekat členitou zahradu a díky pojezdu bude práce s tímto typem sekačky velmi pohodlná a snadná,“ říká Boukal.

Mountfield XS 50 MG
Autor: Petr Merta, Mountfield

Technické údaje Mountfield XP 43 EL

elektromotor: o výkonu 1500 W

záběr sekačky: ...............39 cm
objem koše: ........................45 l
hmotnost: ......................17 kg
nastavení výšky: jednou pákou
cena: ...................... 3990 Kč

Lehká a pěkná na pohled

Eva zkusila na rovince elektrickou sekačku. „Tenhle stroj se mi líbí i na pohled. Je lehký a snadno se ovládá.“ Trochu jí vadil jen přívodný kabel od elektrického proudu.

Sekačkový lexikon II.: Benzinovku s pojezdem, nebo bez?

Sekačkový lexikon II.: Benzinovku s pojezdem, nebo bez?

Udržujete větší plochu trávníku? Pak je na místě uvažovat o rotační sekačce s benzinovým motorem. I těch se ale vyrábí celá řada typů s nejrůznějším…celý článek

2. typ: Benzinové rotační sekačky bez pojezdu

Pro majitele menších rovinatých zahrad bez většího množství překážek a bez možnosti připojení k proudu je úplně ideální benzinová rotační sekačka bez pojezdu. Ta zvládne bez problému i vyšší a dokonce hustší trávu.

Mountfield XS 50 MG
Autor: Petr Merta, Mountfield

Technické údaje Mountfield XS 50 MG

motor o výkonu: ...........4 HP
záběr sekačky: .............46 cm
nastavení výšky: ..3,0 – 7,5 cm
objem komb. koše: ... 70 litrů
hmotnost: ..................... 29 kg
cena: .........................6990 Kč

»Tlačenka« rovinku zvládá

Na další rovinku v místě, kde se ráda opaluje, použila Eva sekačku bez pojezdu. „Nazvala jsem sekačku tlačenkou, i když na rovince funguje opravdu dobře bez větší námahy. Zvládla i trochu přerostlejší trávník,“ pochvaluje si Eva. „Jen v místě, kde se povrch lehce zvyšuje, jsem se do ní musela trochu opřít, ale šlo to dobře.“ Eva měří 178 cm, a tak ocenila, že si u sekačky mohla nastavit madlo podle svého. „U naší staré sekačky se docela dost hrbím,“ postěžovala si.

3. typ: Benzinové rotační sekačky s pojezdem

Pokud jste majitelem rozlehlé nebo svažité a členité plochy, vyberte si benzinovou rotační sekačku s pojezdem. „Zvládne pěkně posekat členitou zahradu a díky pojezdu bude práce s tímto typem sekačky velmi pohodlná a snadná,“ říká Boukal.

Technické údaje Mountfield 4820 PDBW

Mountfield 4820 PDBW
Autor: Petr Merta, Mountfield

motor o výkonu: ............5 HP
záběr sekačky: ............ 46 cm
nastavení výšky: .. 2,5 – 7,5 cm
objem komb. koše ............ 60 l
hmotnost ........................ 28 kg
cena: ...................... 12 695 Kč

Start: Stačí lehce zatáhnout

Na zbylou, poměrně velkou členitou část Eva vyzkoušela sekačku s pojezdem. „Trochu strach jsem měla ze startování,“ řekla s tím, že u staré sekačky kolikrát k nastartování neměla ani sílu a stroj se jí do chodu nepovedlo uvést. „Tady to byla pohoda, stačilo lehce zatáhnout za šňůru a stroj naskočil.“ Líbila se jí větší zadní kola, díky nim se bez problému pohybovala i ve svažitém terénu a ve vysoké trávě. Ocenila i sběrný koš: „To je paráda, koš má 60 litrů, a tak nemusím pořád běhat vysypávat trávu.“

Fotogalerie
5 fotografií