Výhodou dýní je možnost jejich dlouhého skladování, optimální je vzdušná místnost s teplotou od 10 do 18 °C. Plody zavěste, podložte slámou nebo narovnejte na dřevěné lísky, neměly by se dotýkat. Občas je prohlédněte, zda se nekazí, vadné kusy ihned odstraňte.

Co je co ve světě dýní

Dýně Sweet dumpling
Autor: Blesk Hobby
▲Sweet dumping: Okrasná tykev chutná po jedlých kaštanech, má kulovitý, mírně zploštělý tvar.

Dýně špagetová má protáhlý nebo kulovitý tvar
Autor: Blesk Hobby
▲ Špagetová: Má protáhlý nebo kulovitý tvar, uvnitř jsou vlákna podobná špagetám. Malá se vaří vcelku, velké se půlí.

Dýně turbanová neboli Biskupská čepice
Autor: Blesk Hobby
▲ Turbanová: Nazývá se také biskupská čepice, slouží k dekoraci i kuchyňským úpravám.

Dýně Hokkaido je vitamínová bomba
Autor: Blesk Hobby
▲ Hokkaido: Menší plody nabízejí plnou sladkou chuť, nemusí se loupat a vydrží celou zimu. Je to vitamínová bomba!

Dýně Marina di Chioggia má hrbolaté zelené plody
Autor: Blesk Hobby
▲Marina di Chioggia: Tykev s kulovitými hrbolatými zelenými plody se využívá k dekoraci i na zavařování.

Atlanitc Giant je dýně obřích rozměrů
Autor: Blesk Hobby
▲ Atlantic Giant: Mohutná rostlina s obřími dýněmi sytě oranžové barvy má 3 až 5 cm silnou nasládlou dužinu.

Urodilo se vám více dýní, než stihnete spotřebovat? Máme pro vás tipy a triky, jak je využít i jako zajímavé dekorace:

1. Květinové opojení

Květinové opojení
Autor: Blesk Hobby
Postup: Přiměřeně velký kus aranžovací hmoty dejte do kbelíku s vodou a nechte ho důkladně nasáknout. Odřízněte vršek dýně, vydlabejte ji a důkladně očistěte vnitřek. Na dno vzniklé vázy vložte oasis a pusťte se do aranžování:

Spodní konce stonků a větviček přírodnin sestříhejte zahradnickými nůžkami hodně šikmo, aby vznikla větší řezná plocha a rostliny se dobře zapichovaly do aranžovací hmoty. Pravidelně dolévejte do dýně trochu vody, potom aranžmá déle vydrží.

2. Obří ozdoby

Obří ozdoby - Řezné rány můžete ošetřit olejem nebo vazelínou, aby dýně déle vydržely
Autor: Blesk Hobby
Postup: Fixem na dýně předkreslete ozdobné ornamenty a nožíkem je opatrně vyřežte. Řezné rány můžete ošetřit olejem nebo vazelínou, aby dýně déle vydržely. Malým plodům seřízněte vršky, odstraňte dužinu se semínky a očistěte vnitřek, dovnitř vložte čajové svíčky.

3. Strašidelná zahrádka

Strašidelná zahrádka
Autor: Blesk Hobby
Postup: Dýně vydlabejte a důkladně vyčistěte, nožíkem v nich vyřežte různé obličejíky a do každé dejte čajovou svíčku. Další svíčky rozdělte do sklenek nebo svícnů. Do prázdných stojanů na truhlíky rozložte mech a do něj umístěte dýně i svícny a zabezpečte je proti překlopení.

4. Dyňový strašák

Dýňový strašák
Autor: Blesk Hobby
Postup: Z pásky vystřihněte oči, nos i pusu a přilepte je na dýni. Zespodu vyřežte nožem kulatý otvor na násadu. Provazem svažte násady do kříže tak, aby vznikla základní kostra, kterou postupně obalte senem a obtočte provazem. Strašáka oblečte a nakonec na násadu navlečte dýňovou hlavu.

5. Tip na závěr: Smlsněte si na polévce z dýně

Dýňová polévka
Autor: Blesk Hobby
Krémová polévka: Suroviny (pro 4 osoby): 2 400 g dýně  1 šalotka  voda 3 lžíce olivového oleje  2 menší brambory  150 g mrkve, celeru a petržele  100 ml smetany ke šlehání  sůl a bílý pepř  zelený hrášek na ozdobu

Postup: Jemně pokrájenou šalotku zpěňte na oleji, přidejte malé kostičky zeleniny, brambor a dýně, zalijte vodou a vařte do měkka. Směs rozmixujte, přilijte smetanu, dochuťte solí a pepřem. Podávejte ve vydlabané dýni ozdobené hráškem. Doba přípravy: 10 minut Doba vaření: 20 minut.

Fotogalerie
11 fotografií