Mnozí z vás možná pamatují jablka „malináče“, lahodnou odrůdu, která byla navíc zajímavá i svou načervenalou dužinou. Ta už ale téměř vymizela. Stanislav Hecht vám představí odrůdu, kterou určitě překvapíte rodinu i sousedy. Rudě kvete, má narudlé listy a jablka jsou po rozkrojení uvnitř také rudá!

Tyto odrůdy jabloní mají načervenalé i listy a působí tak na zahradě velmi dekorativně
Autor: pawpaw.cz
Rudé jabloně nahradí okrasné dřeviny

„Sytě celočervená dužnina je u jablek jev velmi neobvyklý,“ říká sběratel. „Velmi stručně řečeno jde o stromy, které jsou unikátní plody a vesměs i velmi okrasné. Většina odrůd má nečervenalé listy, rudé květy, které rozzáří každou zahradu a jsou na jaře obsypané včelami,“ dodává.

Z hlediska nároků podle něj nejde o nijak náročné či výjimečné odrůdy, mohou se pěstovat jako kterékoliv jiné jabloně. „Doporučuji snad jen vyhradit těmto překrásným stromům místo, kde budou moci vyniknout,“ radí Stanislav Hecht.

Červenou dužinu mají i odrůdy se zelenou slupkou

Zimní odrůdy mají zelenou slupku, o to je větší překvapení, když je rozkrojíte. I ony mají červenou dužinu
Autor: pawpaw.cz
Pěstováním těchto nezvyklých odrůd se v Česku zatím věnuje zřejmě jenom Josef Matějka z Vykáně u Prahy, kde si je také můžete v omezeném množství pořídit. V nabídce má pozdější letní jablka a také podzimní a zimní odrůdy. Ty posledně jmenované jsou možná ještě zajímavější: I když mají zelenou slupku, po nakousnutí jsou uvnitř také sytě červené. Moment překvapení je tedy u nich absolutní!

Foto: www.pawpaw.cz

Fotogalerie
6 fotografií