„Je to velice zajímavé. Určitě to může nahradit některé umělé léky no a třeba i plastické operace. Jsem tak napůl rozhodnutá, že bych to vyzkoušela,“ řekla Blesku studentka Iveta Kalužová (16) z Mohelnice. Její kamarádka Markéta Křenková (16) z Rýmařova byla rozhodnutější. „Já ten kořen určitě otestuju,“ prozradila Blesku.

Pěstitele inspirovali jeleni

Maralí kořen, neboli kořen parchy léčivé pochází z jižní Sibiře. „Tamější obyvatelé si všimli, že jelen maral v období říje vyhrabává a žere tyto kořeny. Zjistili, že kořen ho tak nabudí, že dokáže uspokojit větší množství samic,“ prozradil Blesku Martin Grbavčic ze společnosti Seva Flora Valtice, kde se pěstováním maralího kořene zabývají.

Vyhledáván jako afrodiziakum

Lidé, inspirováni jeleny, zkoušeli účinky kořenu sami na sobě. „Nebylo to ani tak velké překvapení, že zjistili, že je to skutečně silné afrodiziakum. Navíc se ukázalo, že kořen má spoustu dalších léčivých vlastností,“ řekl Blesku pěstitel Grbavčic a dodal: „Zlepšuje například adaptaci organismu na stres, pomáhá při rekonvalescenci po slabostech různého původu, zlepšuje činnost jater, odstraňuje nechutenství a podporuje trávení. Léčí i mononukleózu či boreliozu. Dále ovlivňuje některé typy depresí a velmi spolehlivě léčí impotenci.“

Pozitivní vliv na prsa je novinka

V poslední době pěstitelé zjišťují, že má maralí kořen pozitivní vliv i na velikost poprsí. „Sám na sobě nic takového nepozoruju. Ale začínají k nám přicházet ohlasy od některých zákaznic, které tvrdí, že se jim po užívání maralího kořenu zvětšila a zpevnila prsa. Vzhledem k tomu, jak široké účinky kořen má, je to věc, která se vlastně dala čekat,“ konstatoval pěstitel Grbavčic.

Nejlepší je macerovaný ve slivovici

Použití maralího kořenu je velmi jednoduché a velice příjemné. Stačí ho nakrájet či nadrtit a nechat macerovat v čistém lihu nebo kvalitní slivovici. „Účinky se pak dostaví po několika dnech pravidelného užívání malé štamprličky či dokonce i několika kapek,“ prozradil moravský pěstitel zázračné sibiřské byliny.

Fotogalerie
4 fotografie