Co všechno je třeba zkontrolovat, než stroj uložíte do kůlny nebo garáže, radí odborník na zahradní techniku Filip Werner z Mountfieldu:

1) Po sezóně bychom měli strojům věnovat větší péči a důkladně očistit nejen vnější kryty, ale především vnitřek strojů, tedy pracovní části.

2) Po očistění je třeba zkontrolovat jednotlivé pohyblivé součásti a dle potřeby je promazat. Týká se to především lanovodů, ložisek, kloubů, seřízení táhel, vůlí, apod. Zkontrolovat a dotáhnout bychom měli i šroubové spoje.

3) Pokud jej stroj má, je také důležité překontrolovat klínový řemen. Pokud bude opotřebený, popraskaný, či jinak poškozený, je třeba jej povolit a vyměnit.

Nezapomeňte také vyčistit vzduchový filtr
Autor: Mountfield.cz
4) Je-li stroj vybaven vzduchovým filtrem, i ten je třeba překontrolovat. Vyčistěte ho, v případě většího znečištění či poškození jej vyměnte. Vzduchový filtr může být trojího provedení, a to papírový (očistíte jej poklepem, v případě potřeby vyměníte), filtr z molitanu (vyperete jej v saponátové vodě a vysušíte) nebo může být z nylonu (vyklepete, vyperete v saponátové vodě a vysušíte). Pokud budete udržovat vzduchový filtr čistý, sníží se také spotřeba paliva, nižší bude i emise výfukových plynů.

5) Zapomínat byste neměli ani na žebrování motoru. Pokud jej neočistíte, nalepí se na něj například piliny nebo prach a začne se tvořit zvětšující se usazenina. Ta pak brání chlazení motoru a může dojít k jeho přehřátí.

Vypouštět či nevypouštět ze strojů benzín?

Tuto otázku řeší většina majitelů benzínové zahradní techniky každý podzim. Co radí Filip Werner z Mountfieldu?

Pokud máte zahradní stroj, pořízený v Mounfieldu, tento prodejce nyní poskytuje posezoní servisní prohlídky zdarma!
Autor: Mountfield.cz
V benzínových strojích se čtyřtaktním motorem jako jsou sekačky, vertikutátory, traktory, kultivátory nebo sněhové frézy můžete před uložením v nádrži benzín klidně nechat. Musíte do něj ale přidat speciální stabilizátor paliva. Ten vám zaručí, že se motor nepoškodí.

U benzínových strojů s dvoutaktním motorem jako jsou pily, křovinořezy, benzínové plotové nůžky, vysavač listí a další je nutné naopak palivo z nádrže před uskladněním vypustit nebo spotřebovat. Pokud to neuděláte, může dojít k poškození motoru, karburátoru (především membrány).

Vyplatí se dopřát stroji posezónní prohlídku?

I řetězovou pilu se vyplatí nechat alespoń jednou do roka zkontrolovat odborníkem
Autor: Mountfield.cz
I když průběžnou údržbu během roku zvládnete většinou svépomocí, je lepší alespoň jednou za rok svěřit svůj stroj profesionálům, a to z velmi prostého důvodu. Doma chybí potřebné a často nákladné diagnostické vybavení. S jeho pomocí například technik zkontroluje a nastaví otáček motoru, udělá zkoušku těsnosti spalovacího prostoru nebo vyváží žací nože.

Nejdůležitějším argumentem, proč svému stroji dopřát tuto posezónní prohlídku je ale fakt, že při ní může odborník odhalit i na první pohled neviditelnou závadu a včas ji opravit. Předejdete tak pozdější mnohem náročnější a nákladnější opravě, až by se takováto skrytá závada projevila naplno.

Náš tip: Využijte bezplatnou prohlídku svého stroje

Před tím, než uložíte stroj na zimu, zkontrolujte a případně vyměňte svíčku zapalování
Autor: Mountfield.cz
Pokud vlastníte jakýkoliv motorový stroj, zakoupený v Mountfieldu, pak můžete využít výjimečnou nabídku tohoto prodejce, který ve své rozsáhlé síti servisů nabízí v těchto dnech svým zákazníkům posezónní prohlídku zdarma. Při ní servisní technici pečlivě prověří všechny funkce stroje a v případě zjištěné závady navrhnou nejefektivnější řešení. Až 70 % z původní ceny ušetříte i za případné servisní práce a náhradní díly.

Fotogalerie
5 fotografií