Nejprve ale varování: Co často chutná nám, může malým opeřencům naopak ublížit. Do krmítka tedy určitě nepatří uzeniny, bílé pečivo a chleba. Nebezpečná je pro ně i sůl (jediné zrnko např. ze slaného rohlíku může být pro drobnějšího zpěváčka smrtelné!).

Do krmítka nepatří ani ořechy a zrní, starší více než rok. Může být žluklé a takové poškodí ptáčkům ledviny a játra. Pokud bude venku víc jak -10 st. Celsia, nedávejte ptákům ani lůj. Ve střevech by jim ztuhnul a ublížil jim.

Čím svůj pěvecký sbor uctíte nejlépe?

Pro sýkorky: Rozpuštěný lůj smíchejte se směsí semínek, a nalijte do kokosové skořápky a nechte ztuhnout
Autor: Blesk Hobby
Sýkorka modřinka, pěnkava obecná, zvonek zelený, dlask tlustozobý, čížek lesní: Tahle parta zpěváčků má společné chutě i jídelníček. Nejraději zobou olejnatá slunečnicová semena, ale zavděk vezmou i jinými – prosem, mákem apod. Kromě sýkorek, kterým se zavděčíme také lojovým závěsem, přijímají potravu nejen z krmítek, ale i ze země.

Vrabec domácí: Neposedného ptáčka nejvíce potěšíte pohankou. Dokáže jí na posezení sezobat i desetinu své tělesné váhy. Pochutná si také na ovesných vločkách a slunečnicových semenech.

Mřížka: Krmení nasypte mezi dvě stará síta, která připevněte na dřevěný rám. Na zavěšení použijte zbytek šňůry na prádlo.
Autor: Blesk Hobby
Brhlík lesní: Kvůli ovesným vločkám a slunečnicovému semenu pravidelně sypanému do krmítka k vám přiletí i z velké dálky.

Kos černý: I když se to nezdá, dává přednost bobulím nebo jablku. Nejraději má jeřabiny a šípky, do krmítka zaletí i pro ovesné vločky. Jablko ozobe na větvích i na zemi.

Brkoslav severní: Toho do krmítka nepřilákáte. Je to typický bobuložravý pták, který u nás tráví zimu. Jeřabiny, šípky a jablka od nás ale přijme i v době největšího hladu jen tehdy, jsou-li přivázány na větvičkách stromů nebo keřů.

Ptačí hostina: Postačí vám jen kousek dřeva, provaz na zavěšení, spousta dobrůtek a pak už jen čekat, než přiletí první host.
Autor: Blesk Hobby
Hrdlička zahradní: Pochutná si i na ovesných vločkách, ale jako jeden z mála našich domácích ptáků má v oblibě i hrách a kukuřici.

Strakapoud velký: Mimo zimní období se živí hlavně larvami parazitujícími na stromech. V zimě má rád lojový závěs a semena slunečnic – vždy v krmítku.

Přes zimu nesmíte ptáčky přestat krmit!

Krmit ptáčky začínáme ve chvíli, kdy je na zemi souvislá vrstva sněhu, nebo vytrvale sněží, je inverze a teploty kolem nuly. Když jednou začnete, nesmíte přestat. Vaši strávníci se rychle odnaučí hledat si přes zimu potravu jinde, takže budou na vaší péči naprosto závislí!

Fotogalerie
6 fotografií