Sklidili jsme poslední úrodu zeleniny a ovoce, krátící se dny už mnoho sluníčka neslibují, to ale neznamená, že zahradu ponecháme svému osudu. I když se na ní zdánlivě už nic neděje, musíme ji pečlivě připravit na to, aby v pohodě přečkala zimu.Máme pro vás tucet rad, na co byste neměli zapomenout:

1. Ryjeme a hnojíme prázdné záhony:

Uvolněné záhony poryjte a zapravte do půdy hnůj

Autor: Mountfield.cz

Uvolněné záhony nahrubo poryjte a současně zapravte hnůj. Hroudy nechte velké, mráz je rozdrobí a navíc snadněji zničí semena plevelů a různé škůdce. Zásadně chlévskou mrvou nehnojte plochy, kde plánujte vysadit kořenovou zeleninu (ředkvičky, řepu, mrkev, petržel) cibuloviny a hlíznaté rostliny včetně květin (mečíky, tulipány, lilie a další). Ty hnůj nesnášejí!

2. Naposledy posečeme trávník:

Naposledy posekejte trávník, tentokrát ale na výšku min. 4 cm

Autor: Mountfield.cz

Než uložíte sekačku do kůlny nebo garáže, nezapomeňte ještě naposledy posekat trávník. Tentokrát ale nastavte výšku sečení o něco výše než obvykle (min. 4 cm). Trávník tak bude lépe snášet holomrazy. Můžete také dosít poškozená místa. Vyplatí se také celou plochu pohnojit. Letní hnojivo ale nepoužívejte, povzbudili byste trávník k růstu. Na trhu jsou běžně k dostání podzimní směsi.

3. Likvidujeme spadané listí:

Pravidelně uklízejte listí. Nejlepším pomocníkem je zahradní vysavač

Autor: Mountfield.cz

Nedopusťte, aby na trávníku zůstala vrstva listí. Ta by pod sněhem vytvořila neprodyšnou krustu, která je ideálním prostředím pro sněžnou plíseň. Listí proto pravidelně vyhrabujte. Použít můžete hrábě nebo rotační sekačku se sběrným košem. Pokud ale máte větší plochy zahrady nebo hodně listnatých stromů, pořiďte si zahradní vysavač listí. Ten vám nejen ulehčí práci, ale umí navíc zmenšit objem listí až o 90%. Využijete ho navíc i v dílně při vysávání pilin a v zimě k odfoukávaní prachového sněhu z cestiček a zpevněných ploch.

4. Okrasné keře a stromy připravíme na přívaly sněhu:

Kuželovité a válcovité dřeviny raději stáhněte provázkem, aby sníh nerolomil větve

Autor: Archív

Až začne třeba někdy v noci padat těžký mokrý sníh, bude pozdě zachraňovat co se dá. Připravte se na to už teď, aby sněhové přívaly nepolámaly větve. U tůjí, cypřišů a dalších dřevin kuželovitého a sloupového tvaru stáhněte větve k sobě provázkem. U rozvětvených ovocných stromů raději podepřete vodorovně rostoucí větve stejně, jak to děláte při velké úrodě.

5. Prořezáváme a drtíme uschlé a nemocné větve stromů:

Uschlé větve zpracujte v drtiči na mulč

Autor: Mountfield

Prohlédněte všechny stromy a odřežte uschlé větve stejně jako ty, zasažené tzv. rakovinou nebo škůdci. Klasický prosvětlovací a zmlazovací prořez ponechte na přelom února a března – každým říznutím strom vlastně zraňujete a v mrazech mu čerstvé rány neprospějí. Větve nepalte, je to věčná škoda! S pomocí drtiče zahradního odpadu vám budou ještě hodně k užitku ať už jako cenný mulč nebo výhřevné palivo.

6. Kompostujeme natě a další zahradní odpad:

Pokud nechcete mít na zahradě nevzhlednou hromadu, vyplatí se pořídit si plastový kompostér, který navíc urychlí tvorbu humusu.

Autor: Mountfield.cz

Právě na podzim vzniká nejvíce zahradního odpadu. Ať už je nať, zbytky ovoce a zeleniny, posečená tráva nebo listí, to vše můžete proměnit v drahocenný humus. Do kompostu můžete přidávat i zbytky z domácnosti – kávovou sedlinu, vaječné a ořechové skořápky, papírové utěrky, piliny atd. Naopak do něj nepatří kosti a zbytky masa, slupky tropického ovoce, větvě z tújí, psí ani kočičí výkaly. Nejlepší humus vyrobíte v plastovém kompostéru, který navíc na zahradě nepůsobí rušivě.

7. Zazimujeme skalku:

Choulostivé skalničky přikryjte chvojím, některý prospěje zakrytí sklem.

Autor: Chaty a chalupy

Nedovolte ale, aby vám skalka zapadala listím! Daří se v něm houbám a mikroorganizmům, které mohou způsobit uhnití skalniček. Pokud nestíháte sbírat listí denně, můžete rostliny ochránit košíčky z drátu, proutí nebo bambusu. I když nejlepší ochranou skalniček je sněhová pokrývka, ty stále zelené potřebují světlo i v zimě. Zkušení zahradníci radí přikrýt je tabulkou skla, podepřenou kamínky nebo tyčkami.

8. Připravíme na zimu zahradní jezírko:

Jezírko oživí zahradu, voda jí dodá úplně jiný ráz

Autor: Chaty a chalupy 2011

Nejprve ořežte všechny nadzemní části okrasných vodních rostlin, mohly by pod sněhem zahnívat. Máte-li jen mělké a malé jezírko, je lépe ho vypustit. U větších a hlubších ploch, kde pod hladinou žijí ryby, instalujte v předstihu provzdušňovač, popř. i topné tělísko. Na hladinu dejte kus polystyrenu, až přijdou mrazy, hlídejte, aby hladina zcela nezamrzla – i spící ryby potřebují dýchat!

9. Uklidíme závlahovou techniku:

Jednotlivé díly rozeberte, pečlivě osušte a uložte

Autor: Gardena

Na konci října je čas uklidit všechnu závlahovou techniku. Nejprve vypusťte všechnu vodu, postřikovače rozeberte na jednotlivé díly a dosucha je vytřete. Potom je ošetřete minerálním tukem nebo olejem. Hadice ukliďte pod střechu na místo, kde nemrzne. Zazimování automatických závlahových systémů je ale lepší svěřit odborným firmám, předejte tak případným škodám, které mohou jít do tisíců korun.

10. Ošetříme a uschováme zahradní nábytek a další vybavení:

Zahradní nábytek očistěte a ošetřete k tomu určeným přípravkem

Autor: Michaela Feuereislová

Nejprve zkontrolujte polstrování a zvažte, jestli postačí ho vyprášit nebo raději vyprat. Nábytek nejprve pečlivě očistěte vlhkou houbou, dřevěný ošetřete olejem. Slunečníky a plátěná lehátka nechte důkladně vyschnout, aby textil nezplesnivěl. Nábytek uskladněte v suchých, ale nevtápěných prostorách. Ideální je kůlna, altán nebo garáž, v nouzi postačí i pergola. V každém případě nábytek zakryjte plachtou!

11. Uskladníme zahradní techniku:

Pokud máte vyspělejší stroj, je dobré nechat před uložením zkontrolovat v odborném servisu. Někteří prodejci nabízejí tyto posezónní prohlídky i zdarma.

Autor: Mountfield

Před uložením ji pečlivě očistěte, zbavte ji zbytků trávy i hlíny. U benzinových strojů zkontrolujte vzduchový filtr, vyčistěte ho, popřípadě vyměňte. Nádrž dolijte benzinem až po hrdlo, zabráníte tak její korozi i zvodnatění paliva. Stroje uskladněte na suchém místě. U složitější techniky se vyplatí dopřát jí posezónní servisní prohlídku, která kromě jiného může včas odhalit i případnou skrytou závadu. Využít můžete například nabídky Mountfieldu, který ve své síti servisů poskytuje tyto prohlídky svým zákazníkům zdarma.

12. Připravíme krmítka pro ptáčky:

Pěkným krmítkem potěšíte nejen ptáčky, ale i sebe. Při trošce štěstí vás přijde navštívit třeba brhlík...

Autor: Kvetoslava Sabová

V létě vám pomáhali se škůdci a zpříjemňovali pobyt na zahradě svým zpěvem. Teď je třeba ptáčkům jejich služby oplatit. Uvítají, když jim pořídíte krmítko. Můžete ho koupit nebo postavit sami ze zbytků řeziva. Krmítko umístěte mimo na závětrné místo a dosah koček. Složení krmiva by mělo být pestré, aby si každý pták našel, co má rád. Kos nepohrdne kouskem jablka, sýkorka vám zase předvede vysokou školu akrobacie na kousku loje.

Fotogalerie
12 fotografií