Klinické studie ukázaly, že vitánie ve svých léčivých účincích dokonce výrazně předčí legendární sibiřský žen-šen. Na rozdíl od něj ho ale můžete pěstovat i doma. Indická ajurvéda (v sanskrtu „věda života“) ji zná už 5 000 let jako omlazující prostředek, upevňující zdraví, mysl a sexuální sílu mužů i žen.

Afrodiziakum i univerzální lék

Vitánie má plody, podobné mochyni
Autor: Zahradnictví Kruh.cz
Pokud byste chtěli to, co umí ašvaganda, nahradit různými podpůrnými pilulkami, museli byste vykoupit za velké peníze snad celou lékárnu. Tento indický žen-šen totiž obsahuje desítky vzácných  látek, blahodárně a komplexně působících na lidský organizmus.

Co všechno umí? Nejznámější jsou její silné afrodiziakální účinky, kdy mimo jiné prokrvuje oblast malé pánve a stimuluje sexuální prožitek. Pomáhá ale také snižovat krevní tlak a příznivě ovlivňuje plodnost. Je také výborným protizánětlivým, antivirovým a baktericidním prostředkem. Prospěje i po nemoci pro posílení imunity. Starším lidem zase vydatně pomáhá při zánětlivých onemocněních kloubů a při artritidě.

Této rostlině se ale také příznačně říká vitánie snodárná. Celkově totiž posiluje nervový systém, působí proti stresu a uklidňuje lépe, než prášky. Zlepšuje také paměť a soustředění, takže nejen studentům usnadní učení.

Jak vitánii užívat

Tuto zelenou viagru si můžete vypěstovat i doma v květináči. Získáte tak současně zajímavou pokojovou rostlinu
Autor: Zahradnictvikruh.cz
Stejně jako žen-šen má nejvíce léčivých složek v kořenech. Ty jsou maličké (3 – 10 mm) a mají výrazně hořkou chuť. Odvar si ale můžete udělat ze všech částí rostliny, tedy i natě, kdy použijete 3 – 5 gramů drogy. Obvyklá dávka je 0,25 až 0,4 litru denně. Chcete-li vitálii užívat jako tonikum, pak se doporučuje 5 gramů suché drogy uvařit v mléce nebo vodě.

Připravit si můžete také tinkturu: 100g suché drogy nebo 125g čerstvé necháte 7 dní v šeru vyluhovat v 500ml 60% alkoholu. Obvyklá dávka je 1 kapka tinktury na 1 kg váhy těla.

Jak vitánii pěstovat

Vitánie je vytrvalý keřík, dorustající do výšky 1 - 1,5 metru
Autor: Zahradnictvikruh.cz
Vitánie nemá zvláštní nároky na pěstování. Je to vytrvalý, na pohled zajímavý keř, dorůstající výšky 1 – 1,5 metru. Zajímavě kvete, jeho plody jsou podobné mochyni. Šťávu z bobulí používají v Indii ke srážení mléka při výrobě sýrů. V našich klimatických podmínkách nepřezimuje venku, proto je vhodná jako trvalka jen pro pokojové pěstování.

Postačí běžná zemina i zálivka, dorůstá až v 1m vysoký keř. V našich venkovních klimatických podmínkách ašvaganda venku nepřezimuje, proto je víceleté pěstování možné jen ve větších květináčích a pokojových podmínkách. Sazenice (79 Kč/ks) můžete objednat například na www.zahradnictvikruh.cz. Spokojí se s běžnou zeminou a větším květináčem. Má ráda slunné stanoviště, v létě ji můžete přenést na zahradu. Zalévá se stejně jako ostatní pokojové květiny.

Odborná spolupráce: Pavel Beran, Zahradnictví Kruh