Až zázračné léčivé schopnosti gotu koly poznali obyvatelé Asie už před několika tisíci lety. Je například součástí indické ajurvédy. V Číně, Vietnamu nebo na Srí Lance měla vždy pověst omlazujícího a život prodlužujícího prostředku, což v současnosti potvrdily moderní vědecké výzkumy. Působí blahodárně jak vnitřně, tak i na pokožku.

Posiluje psychiku, hojí rány, likviduje vrásky i celulitidu

Nejznámější je asi vliv pupečníku na centrální i periferní nervovou soustavu. Posiluje paměť a zlepšuje schopnost soustředit se a učit se. Jogíni pijí odvar pro vyvážení činnosti levé a pravé hemisféry mozku. Zmírňuje bolesti hlavy, uklidňuje nervy, pomáhá také při nespavosti a tlumí stres. Snižuje únavu a depresivní nálady.

Gotu kola ale také blahodárně působí na krevní oběh. Prokrvuje mozek, zabraňuje usazování cholesterolu v cévách, vzniku a rozvoji křečových žil. Má také protizánětlivé účinky, léčí revmatizmus, cirhózu jater nebo astma.

Při vnějším užívání je tato rostlina skvělým pomocníkem v boji proti vráskám a

Léčivé vlastnosti rostliny gotu kola znaly už před tisíciletími asijské národy
Autor: Zahradnictvikruh.cz
celulitidě. Zvyšuje totiž pružnost kůže. Stejně tak dobře ji můžete využít k léčení ran a popálenin, kožních vředů nebo aftů.

Vnitřně se gotu kola používá jako nálev (2 lžičky sušených listů na 1 šálek), doporučená denní dávka je 5 – 15 gramů. Vyzkoušet můžete i přidání čerstvých listů do salátů i pokrmů. Ve specializovaných obchodech nabízejí také tinkturu nebo tablety.

Jak gotu kolu pěstovat?

Pro pěsotvání gotu koly je nevhodnější závěsný květináč
Autor: Zahradnictvikruh.cz
Sazenice koupíte v mnoha zahradnictvích, nebo si je můžete objednat na internetu a nechat poslat na dobírku (např. www.zahradnictvikruh.cz, cena 79 Kč za sazenici). Pupečník není mrazuvzdorný a proto se v našich podmínkách  pěstuje jako pokojová nebo přenosná rostlina. Jako substrát postačí klasický zahradnický substrát. Přihnojovat můžete jakýmkoliv kapalným univerzálním hnojivem. Zálivku vyžaduje zejména v letním období bohatouv Asii se vyskytuje především v bažinatých oblastech), na zimu ji omezte v závislosti na teplotě. Ta by neměla klesnout pod 10°C. Nejlepší je pěstovat gotu goju v závěsném květináči nebo truhlíku.

Odborná spolupráce: Pavel Beran, Subtropické zahradnictví Kruh