Vědci z německého Ústavu pro výzkum výživy (DIfE) při pokusech zjistili, že tříslovina epigalokatechingalát, obsažená v lístcích zeleného čaje, omezuje vytváření tuku a napomáhá jeho rychlému štěpení. Při pokusech na myších, kterým podávali 4 týdny tuto látku spolu s potravou bohatou na tuky zjistili, že tyto myši mají výrazně nižší váhu, než ty, které tříslovinu nedostávaly.

Jak rychle zhubnout? Denně vypijte 5 – 6 šálků čaje

Zelený čaj má ostatně řadu dalších až zázračných vlastností. Na rozdíl od černého, který je fermentovaný, je pouze usušený a zachovává si tak celou škálu léčivých složek. Známy jsou jeho protirakovinné účinky, snižuje krevní tlak, zabraňuje i působení zubního kazu. Japonští vědci objevili, že zelený čaj dokáže léčit 21 nemocí a proti dalším 61 nemocem působí preventivně.

Pokud potřebujete rychle zhubnout, odborníci radí vypít po dobu 1 týdne denně 5-6 šálků neslazeného zeleného čaje. Připravíte ho tak, že zelené lístky zalijete 80 stupňů horkou vodou (nesmí být vařící!) a necháte cca 3 – 5 minut vyluhovat. Samozřejmostí je, že nebudete konzumovat žádná kaloricky vydatná jídla a budete se aspoň trochu hýbat. V opačném případě vám nepomohou ani hektolitry čaje a budete dál utěšeně tloustnout.

Vypěstujte si svůj vlastní čajovník

Čajovník má mnoho léčivých vlastností, navíc ozdobí váš obývák
Autor: Subtropické zahradnictví Kruh
Není nad to, mít po ruce vždy čerstvé lísky zeleného čaje. Tento keřík, který potěší i na pohled, vám dobře poroste i v obýváku. Sazenici koupíte ve specializovaném zahradnictví (na stránkách Zahradnictvikruh.cz např. prodávají sazenice pravého čínského čajovníku za 149 Kč/ks).

Rostlině bude nejlépe vyhovovat čistá rašelina. Můžete použít i jiné substráty, ale nesmějí obsahovat vápno, čajovník by uhynul! Pravidelně zalévejte a hnojte, pozor ale na přemokření. Jednou za rok nejlépe v březnu čajovník přesaďte do větší nádoby.

Sklízet můžete začít za 2 – 3 roky až čajovník vytvoří dobře rozvětvený keř. Sklízejí vždy 3 vrcholové lístky větviček. Ty potom můžete vyluhovat čerstvé, nebo je usušit do zásoby.

Odborný garant: Pavel Beran, Subtropické zahradnictví Kruh

Fotogalerie
3 fotografie