Holomráz, kdy půdu nekryje důkladná sněhová peřina, je zrádný. Pokud zemina promrzne do velké hloubky, nemohou mělké kořeny stálezelených keřů přijímat vodu. V takovém případě vlastně nezmrznou, ale uschnou žízní.

Co je třeba v mrazech hlídat?

- Pokud jste to ještě neudělali, podestelte všem choulostivým rostlinám mulčem, kůrou nebo dřevní štěpkou. Můžete také kolem kmínků přihrnout zeminu. Kmeny pro jistotu obalte jutou, pytlovinou, popřípadě dvěma vrstvami novinového

Ptačí hostina: Postačí vám jen kousek dřeva, provaz na zavěšení, spousta dobrůtek a pak už jen čekat, než přiletí první host.
Autor: Blesk Hobby
papíru. Nejcitlivější na mráz jsou mladé stromky, keře a popínavou, které nemají dostatečně vyzrálou dřevinu.
- Přikryjte chvojím trvalky i choulostivé skalničky. Těm můžete pomoci i miniaturním skleníčkem. V hobbymarketech například nabízejí pro tento účel plastové „poklice“.
- Je-li trávník zmrzlý, nevstupujte na něj, ublížíte mu. Po oblevě se na něm mohou objevit rezavé skvrny a na jaře budete muset pažit obnovovat.
- Nezapomeňte ani na zahradní jezírko. Pokud v něm přezimují  ryby, musíte pravidelně prorážet led, aby měly dostatek kyslíku. Pomoci si můžete svazkem slámy, který dáte do vody nastojato.

- V těchto mrazech potřebuje nakrmit i ptactvo, které se vám v létě odvděčí nejen zpěvem, ale hlavně pomůže vydatně likvidovat škodlivý hmyz.

Dobrá zpráva nakonec: V létě ubude slimáků

Plzák španělský
Autor: Wikipedia.cz
Jediné, čím může mráz zahradě pomoci, je fakt, že působí jako desinfekce. Zeminu zbaví kromě různých mikrobů a larv také spór padlí. Při velmi nízkých teplotách ale také vymrznou především španělští slimáci takže by oproti jiným letem neměli letos likvidovat úrodu zeleniny a jahod.
Fotogalerie
2 fotografie