Levanduli dnes známe v Česku spíše jen jako součást kosmetiky, maximálně si koupíme voňavý polštářek pro příjemné spaní. Ale například ve Francii se sklízí ve velkém. A naše babičky moc dobře věděly, proč jim nesmí chybět za oknem nebo na zahrádce…

K čemu používat levanduli

Používaly její kvítky jako přírodní deodorant, posloužila i jako prostředek proti molům v šatníku a repelent, odpuzující hmyz. Dobře také věděly, že je prospěšná i našenu zdraví.
Kromě již zmíněných účinků na náš nerovový systém navíc působí levandulový čaj také při trávících potížích – uleví při žaludeční nevolnosti, plynatosti i kolice. Tato bylina umí navíc léčit dýchací problémy, angínu i chřipku. Ale pozor: těhotné ženy by se jejímu užívání měly vyhnout!

Ve středomořských zemích levanduli rádi používají také jako koření při přípravě ryb, grilovaných mas nebo do dušených pokrmů. Pokud to chcete doma v kuchyni také vyzkoušet, mějte na paměti, že má velmi silné aroma a nahořklou chuť, proto s tímto kořením šetřete.

Jak pěstovat levanduli?

Nejčastěji se pěstuje levandule lékařská, můžete ale vyzkoušet některý z mnoha desítek dalších druhů. Je to dřevitý keřík, dorůstající do výšky 60 cm.
Do květináče můžete zasít semena, zasadit řízek nebo koupenou sazenici. Vyžaduje lehčí půdu s neutrálním nebo zásaditým pH. Nepotřebuje příliš zalévat, ale pamatujte na to, že miluje sluníčko! Pokud chcete, aby se keřík zahustil, seřízněte na jaře výhonky,nikoliv dřevité větvičky!

Jak o levanduli pečovat, aby se krásně rozrostla se dočtete ZDE >>>

Jak levanduli sklízet?

Pokud ji používáte také jako koření, můžete lístky otrhávat po cely rok. Květy se sklízejí podle druhu od června až do srpna a to těsně před tím, než plně vykvetou. Můžete obrat květenství a sušit je na papíře nebo pergamenu, nebo ustříhat celé větvičky, jejichž svazečky zavěsíte. Usušené květy skladujte v hermeticky uzavřené nádobě.