Pokud vlastníte zimní zahradu nebo vytápěný skleník, máte vyhráno. Ale ani v opačném případě nemusíte zoufat. V menším množství si můžete jarní zeleninu předpěstovat i v truhlících na parapetu okna. Stačí jen, když budou mít rostlinky při klíčení stálou teplotu od 20° do 25° C.

V tomto období vyséváme především semena raných ředkviček, salátu, celeru, brokolice, lilku a paprik. Pokud chcete urychlit sklizeň, vysejte i rajčata, cibuli a petržel.

Příroda se dá oklamat, semínka máčejte

Příroda je chytrá a umí zabránit tomu, aby semínka vyklíčila při první předjarní spršce. Aby nezaschla, dala jim do vínku inhibitory klíčení. Teprve až ty se vyplaví větším množstvím vody, nastartuje proces růstu nové rostliny.

Semínka ale můžete ošálit tím, že je budete před výsevem máčet. Výrazně tak urychlíte jejich vývoj. Salát si vystačí se 4 hodinami, košťáloviny potřebují 12 – 24 hodin, semena rajčat a paprik vyžadují 1 – 2 dny. Nejdéle, až 3 dny, máčejte semena petržele, mrkve a celeru. Nezapomeňte vlažnou vodu alespoň 2x denně vyměnit!

Když máme jen parapet…

Nechystáte-li se sklízet zeleninu ve velkém, vystačíte si při předpěstování i s parapetem okna.
Autor: Profimedia.cz
Nechystáte-li se sklízet zeleninu ve velkém, vystačíte si při předpěstování i s parapetem okna. Do misek, květináčů nebo truhlíků dejte kvalitní substrát – prodává se i speciální výsevní. Měl by mít pokojovou teplotu.

Máčená semínka osušte (ale nenechte je vyschnout!) a vysejte je rovnoměrně na povrch. Potom je zasypejte slabou vrstvou zeminy, kterou lehce utlačíte. Zavlažte je nejlépe rosením. Truhlíky nebo květináče umístěte na slunné jižně nebo východně orientované místo. Jinak by byly sazeničky slabé a „vyzáblé“.

Náš tip: Komfort vám i sazenicím poskytne sadbovač. Díky obalu, který se později v půdě vstřebá, odpadá další přesazování a rostlinám se nepoškodí kořenový systém. Jsou vhodné pro všechny druhy zeleniny, jen u rychlených rajčat a okurek zvolte větší průměr květináčků (5 až 10 cm).

Rané ředkvičky vysejte rovnou do pařeniště

První jarní dávku vitamínu vám dodají ředkvičky
Autor: Profimedia.cz
Jestliže máte hnojem nebo kompostem vyhřívané pařeniště, můžete rané odrůdy ředkviček vysít rovnou do něj už v polovině února. Za měsíc budete mít první čerstvé jarní vitamíny. Dbejte na to, aby povrch zeminy v pařeništi byl rovný, jinak by se v prohlubních držela voda, která sazenice utopí.

Náš tip: Tyto rané ředkvičky (např. nové odrůdy Prima , Duo nebo Sixta) jsou sice otužilé, ale při mrazících přesto raději pařeniště ještě zakryjte netkanou textilií.

Ve skleníku sklizeň urychlíte

Stejný postup pro předpěstování můžete zvolit v případě, že máte k dispozici vytápěný skleník nebo zimní zahradu. Většina zahrádkářů ale vlastní spíše běžné skleníky a fóliovníky bez topení. Ty poslouží ve chvíli, kdy ustanou jarní mrazíky. Pokud do nich přesadíte již

Elektricky vyhřívaný skleníček
Autor: growmarket.cz
předpěstované sazenice, urychlíte sklizeň první jarní zeleniny až o měsíc. Skleník pak můžete následně využít pro rychlení letní a potom i podzimní zeleniny.  Nezapomeňte ale skleník i fóliovník pravidelně větrat!

Náš tip: Na trhu jsou už k dostání elektricky vyhřívané sadbovače a miniskleníčky. Ty by měly zajistit sazeničkám stálou teplotu i v nevytápěných sklenících. Musíte ale počítat s vyšší spotřebou elektrické energie.

Nechejte naklíčit také brambory!

Není nad vlastní nové brambory, sklizené z vlastních záhonů. V druhé polovině

Brambory rozložte do vzdušných lísek nebo bedýnek tak, aby co nejvíce oček mířilo nahoru.
Autor: Profimedia.cz
února je ten pravý čas, nechat je naklíčit. K tomu vybírejte jen rané odrůdy. Nejčastějším omylem je ale nechat je klíčit ve tmě!

Brambory rozložte do vzdušných lísek nebo bedýnek tak, aby co nejvíce oček  mířilo nahoru. Sadbu dejte na místo, kde je dostatek světla. Jen si zajistíte, že brambory budou mít silné, světle zelené klíčky a na záhonu se potom rychle ujmou.

Fotogalerie
8 fotografií