Menší i větší plochy, kde zmizel travní porost, kola sněžné plísně, chomáče mechu. I tak může vypadat trávník po uplynulé zimě. Věnovat pozornost je mu ale potřeba i tehdy, když vypadá na pohled zdravě. Máme pro vás pět základních rad, co byste neměli opominout:

Předjarní péče o trávník krok za krokem:

Pomocí vertikutátoru odstraňte travní plsť, mech a odumřelé zbytky trávy
Autor: OBI
1. Na začátku nové zahradní sezony je třeba provést vertikutaci, tedy zbavit travní porost odumřelých stébel, mechu i plsti a provzdušnit ji. Tyto zbytky by časem vytvořily nepropustnou vrstvu, která brání pronikání vody, což má za důsledek vysychání trávníku i jeho větší náchylnost k chorobám.

Vertikutátorem nebo železnými hráběmi důkladně prohrabte vrchní vrstvu zeminy. Ideální výška trávníku pro vertikutaci je tři až čtyři centimetry a nejlepší je provádět ji za sucha.

Větší trhliny dosypeme prosetou směsí kompostové zeminy a osiva
Autor: OBI
2. Po tomto zásahu může být trávník potrhaný, s mechem totiž často vytrhneme i celý drn. Větší trhliny dosypeme prosetou směsí kompostové zeminy a osiva, menší plochy zarostou samy.

3. Pokud budeme vysévat novou trávu plošně, smíchané osivo se zeminou rozdělíme na polovinu a plochu osejeme jednou podélně a podruhé příčně. Vše můžeme dělat ručně nebo s pomocí sypacího vozíku.

4. Nově vysetou trávu dobře zalijeme. S travními hnojivy však

Upravenou plochu nakonec důkladně zalijte
Autor: OBI
musíme zacházet opatrně, důležité je dodržovat výrobci doporučenou koncentraci. V opačném případě může hnojivo spíše uškodit a trávník popálit.

5. Důležitým krokem je také sestřih trávníku. Pustíme se do něj hned, jakmile tráva jen trochu poporoste. Vláha pomůže rostlinám nastartovat nový růst.

Užiteční pomocníci

Vertikutátor CMI 2 v 1 zakoupíte v OBI marketech za 2199 Kč (pohon elektřinou, 1300 W, záběr 32 cm, nastavitelná pracovní výška od minus 10 do 10 mm, koš 35 l. Frézovací válec – 18 nožů, provzdušňovací válec – 18 pružin)

Provzdušňovací boty, které připnete na gumovky, jsou také užitečným pomocníkem
Autor: magnet-3pagen.cz.
Ruční sypač, který v zimě poslouží k posypu soli či piskem a na jaře k výsevu či hnojeni. Zakoupíte jej za 285 Kč v internetovém obchodu magnet-3pagen.cz.

Provzdušňovací boty, které připnete na gumovky a každým krokem dopřejete půdě provzdušněni, seženete za 275 Kč na magnet-3pagen.cz.

Náš tip: Jak na sněžnou plíseň

Pozdě na podzim a během zimy se objevuji skvrny kruhovitého či elipsovitého tvaru od velikosti pět až po desítky centimetrů s povlakem bílého až narůžovělého podhoubí. Za vhodné podmínky pro výskyt choroby

Sněžná plíseň v trávníku
Autor: Lovela.cz
se považuji teploty nad nulou do pěti stupňů, sníh, zanechaní neposekané vysoké trávy na zimu, přehnané podzimné hnojeni dusíkem a také velké množství stínu, prodlužující se vlhkost půdy a slabé provzdušněni trávníku.

Choroba napadá téměř všechny travní druhy, nejvíce jílek vytrvalý, psinečky a lipnici roční. Poškozená místa opatrně vyhrabeme a přihnojíme ledkem vápenatým či ledkem amonným s vápencem. Při velmi silném napadení musíme provést fungicidní ošetření – např. přípravkem Ortiva nebo Boraxem.

Zdroj: OBI

Fotogalerie
9 fotografií