O pěstování mučenek ví samozřejmě nejvíce lidé z oboru pěstitelství. Ti působí například na portále Osiva-semena.cz a dnes se s vámi podělí o rady, jak na pěstování krásných mučenek.

Na úvod pár zajímavostí. Mučenka byla misionáři objevena v Jižní Americe už v 17. století a dříve byla považována za symbol Kristova utrpení - věnec paprsků totiž připomíná trnovou korunu.  Ostatně její latinský název Passiflora vznikl právě složením slov passio, což v překladu znamená utrpení a flos, česky květ. Tato souvislost se dá vypozorovat i u českého pojmenování rostliny, které vychází ze slova mučit.

V hlavní roli – mučenka!

Mučenky jsou vytrvalé, většinou popínavé liány nebo keře z čeledi mučenkovitých. Jde o jedny z mála torpických rostlin, které je možné s docela malým úsilím pěstovat i u nás. Některé z nich můžeme pěstovat přímo na okně, větší exempláře pak v létě snesou pobyt na terase nebo na zahradě.

Obrovskou devízou mučenky jsou její květy. Většina mučenek totiž kvete velkými nápadnýmě barevnými květy a jsou okrasou záhonů. Ozdobou však význam těchto rostlin nekončí, mučenky se uplatňují i ve farmacii (mají analgetické a sedativní účinky) a plody některých druhů jsou chutným tropickým ovocem.

Mučenka jedlá alias maracuja

Pro jedlé plody, které jsou kulaté a tmavě fialové, se pěstuje konkrétně mučenka jedlá. Dnes je známější spíše pod názvem maracuja. Další mučenkou s jedlými plody je mučenka pruhovaná sladká neboli granadilla. Plody tohoto druhu, které dorůstají až do osmi centimetrů a mají oranžovou až hnědou barvu, jsou také velice chutné. Plody mučenky banánové pak svým tvarem připomínají banány.

Modrofialová je asi nejčastější barva u mučenek. Setkat se ale můžete i s jinými barevnými variantami.
Autor: tackandtalk.com

Plody mučenek se často zpracovávají do šťáv, džusů, marmelád apod. Mezi okrasné druhy se svými modrými až růžovými a uvnitř bílými květy patří mučenka modrá  Tuto mučenku už znaly a pěstovaly naše babičky. Až 12 centimetrů velkými květy potom kvete mučenka čtyřhranná.  Okvětní lístky této mučenky jsou tmavě červené s bílo fialovými pruhy.

Jak pěstovat mučenku?

Jak už jsme předeslali – pěstování mučenek není příliš náročné a zvládne ho každý. Jen je třeba dodržet pár pravidel.

Před výsevem nejdříve namočíme semena mučenek na 48 hodin do teplé vody. Mírně nabobtnalá semena poté vyséváme do zhruba půlcentimetrové hloubky. Na výsev se hodí výsevní substráty nebo sadbovací tablety Jitry. Velmi důležitá je dobrá drenáž. Teplota, při které klíčí semena mučenek nejrychleji, se pohybuje od 22 do 26 °C (výsev tedy lze ponechat při pokojové teplotě). V těchto teplotních podmínkách a na světlém stanovišti trvá klíčení 4 až 6 týdnů.

Mučenky pěstujeme v mírně kyselém substrátu (pH přibližně 6). V létě mohou být i na přímém slunci. Hnojíme přiměřeně, nadbytek hnojiva může mít za následek příliš bujný růst, který vždy je na úkor tvorby květů.

Jak vypěstovat chutné plody?

Pro dobré opylení a vývoj plodů bychom měli pěstovat alespoň dvě rostliny. Na venkovních stanovištích rostliny dokáže opylovat hmyz, pokud však chceme mít jistotu dobrého opylení, můžeme tento úkon provést třeba i pomocí špejle s namotaným kouskem vaty. Pyl z prašníků jedné rostliny pouze přenášíme na bliznu další rostliny.

Takhle vypadají plody maracuju na pořádně vzrostlé rostlině.
Autor: www.molotovcafe.pl

Na podzim je třeba mučenky řádně zazimovat. Zimoviště by měla být co nejvíce světlá místnost s teplotou mezi 7 °C až 15 °C (záleží na druhu). Ačkoli ani v zimě nemá kořenový bal proschnout, zálivku přeci jen omezte. Protože je nízká teplota, kterou mučenky v zimě vyžadují, v bytě jen obtížně dosažitelná, musíme zajistit co nejvíce světla a zalévat pouze podmokem.

Naopak výrazně větší množství vody potřebují mučenky v období rychlého růstu. Je proto nutné je pravidelně zalévat. Na slunečném stanovišti by bez zálivky totiž poměrně brzy uschly. Naopak nadbytek vody může i v létě způsobit hnilobu kořenů. V letním období mají mučenky rády rosení.

Pokud dodržíte všechny potřebné rady, pak vás rostliny odmění minimálně nádhernými květy.

Internetový obchod Osiva-semena.cz nabízí desítky druhů semen. Chcete si vypěstovat třeba vlastní chilli papričky? Na jaře se pak obzvlášť hodí pestrá nabídka cibulovin, užitkových rostlin nebo zeleniny. Navštivte Osiva-semena.cz!