Nejprve rozvažte, kudy chodníček povede a jakém bude sloužit účelu. Můžete ho například využít k optickému rozdělení zahrady na různé funkční části – odpočinková i okrasná část zahrady tak budou mít svůj jasně vymezený prostor.

TIP ODBORNÍKA:  „Pokud se rozhodnete do stavby chodníčku opravdu pustit, popřemýšlejte i o tom, zda by nebylo vhodné udělat rovnou i rozvody vody a elektřiny po zahradě, které pak můžete využít například pro zalévání. když vše uděláte při jednom, v budoucnu si ušetříte mnoho další práce,“ radí Petr Dvořák z OBI Plzeň.

Jak na to krok za krokem

Stavbu chodníčku zvládnete i svépomocí. Před vlastní stavbou si nejprve vyznačte plochu, na které vyhlubte terén do hloubky cca 20 cm. Na běžný chodník stačí šířka okolo 70 cm. Takový chodník není příliš široký, ale v pohodě po něm projedete s kolečkem.

1) Do vyhoubeného prostoru položte geotextilii a nasypejte vrstvu hrubÉho štěrku
Autor: OBI
1) Na dno položte geotextilii a nasypte na ni hrubozrnný štěrk (2 – 3 cm) ve výši cca 10 cm.. Důkladně udusejte a přisypte na něj přibližně 5 cm vrstvu jemnozrnného štěrku (0,5 – 1 cm). Tím vytvoříte podkladovou vrstvu, která dodá dlažbě pevnost, a zároveň dostatečně propouští vodu.

3) Zatím provizorně si poskládejte kameny k sobě tak, aby na sebe navazovaly
Autor: OBI
2) Vyskládejte na volném provizorně kameny tak, aby na sebe navazovaly. Potom na štěrk připravte betonovou vrstvu.

7) Aby dlaždice dobře přilnuly k betonu, poklepávejte je gumovým kladívkem
Autor: OBI
3) Poté natřete zespodu např. andezitové kámeny adhezním můstkem a zasazujte je asi 3 cm hluboko do připraveného betonu. Klaďte je vždy celou plochou do podloží a poklepáváním gumovou palicí je zarovnejte do shodné výšky se sousední dlaždicí. Kontrolujte průběžně pomocí vodováhy a dbejte přitom na udržení rovnoměrné spáry mezi dlaždicemi. Poté je nutné vše nechat zatvrdnout na min 6 hodin.

Po částečném zaschnutí, po cca 10 minutách, kámen umyjte spárovací houbou
Autor: OBI
4) Jakmile dlažba zaschne, připravte si spárovací cementovou směs. Kámen řádně omyjte vodou, aby vám spárovací hmota lépe držela. Na celou plochu rovnoměrně nalijte směs a stěrkou vtírejte do spár.

5) Po částečném zaschnutí, po cca 10 minutách, kámen umyjte spárovací houbou a podle potřeby uhlaďte povrch spár. Pokud byste nechali hmotu přeschnout, mohly by nastat problémy s jejím odstraněním z povrchu dlaždic.

11) Posledním krokem je založení betonového obrubníku nebo dřevěné palisády
Autor: OBI
6) Posledním krokem je založení betonového obrubníku nebo dřevěné palisády kolem chodníku. Pokud chcete zachovat maximálně přírodní vzhled, použijte dřevo. Palisádu zatlučte kladivem do zeminy podél cesty gumovou palicí, abyste ji nepoškodili či neumazali.

PROHLÉDNĚTE SI PODROBNÝ FOTONÁVOD:

Fotogalerie
11 fotografií

 

Zdroj a foto: OBI